Fit & Gezond

Je schaamhaar trimmen is niet zonder gevaren

Je schaamhaar trimmen is niet zonder gevaren

themabeeld Foto: shutterstock

Het is al lang niet meer ongewoon om je zuidelijke regionen lichtjes bij te knippen, te scheren of te waxen. Volgens een recente studie doet zo’n 76% van de volwassenen het. Velen onder hen geven ook toe zich daarbij geregeld te verwonden, sommigen zelfs in die mate dat ze daarvoor naar het ziekenhuis moesten.

De dermatologische vakgroep ‘The JAMA Network’ heeft uit een onderzoek van meer dan 7.500 deelnemers geconcludeerd dat zo’n kwart van alle mensen die zeggen geregeld hun schaamhaar bij te werken, zichzelf daar wel eens bij verwondt.

Het onderzoek werd gevoerd door een team van urologen van de Universiteit van Californië San Francisco en werd ingesteld omdat de dokters merkten dat zo’n drie procent van alle patiënten die voor spoedeisende hulp naar het ziekenhuis kwamen voor hun hulp, dat deden met verwondingen die te maken hadden met het scheren van hun schaamhaar.

“Een les die heruit te trekken valt, is dat als je noemenswaardige verwondingen hebt opgelopen bij het scheren, of gewond blijft raken, dat je de gebieden die je scheert, hoe vaak je het doet en de mate waarin je het doet zou moeten herbekijken”, aldus dokter Benjamin Breyer aan Time.

Zo’n 60 procent van alle verwondingen bestaan uit snijwonden, waaruit de onderzoekers besluiten dat het het meest riskant is om je met een mesje te scheren. Andere vaak voorkomende zaken waren uitslag en brandwonden.

Hoewel een wondje hier en daar dus nauwelijks uit te sluiten valt, stelt Breyer mensen wel gerust dat infecties door scheerongevalletjes zeldzaam zijn. Hij wil echter nog meer onderzoek voeren naar de correlatie tussen scheerwondjes en de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees