Wat als u in de komende dagen een trip geboekt heeft naar Barcelona (en niet meer wil gaan)?

Wat als u in de komende dagen een trip geboekt heeft naar Barcelona (en niet meer wil gaan)?

Vrijdag liep er opvallend minder volk op de anders zo drukke Ramblas in Barcelona. Foto: AFP

De vluchten vanuit ons land richting Barcelona gaan de komende dagen en weken gewoon door zoals gepland. Als u na de aanslagen van donderdagavond en - nacht echter niet meer wil vertrekken, dan kan u uw reis nog altijd annuleren of omboeken. Opgelet: dat is niet altijd gratis.

Toeristen van touroperator Thomas Cook die een ticket geboekt hebben naar Barcelona, kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken naar een andere bestemming. Dat geldt voor alle klanten die tot en met 20 augustus naar de Catalaanse hoofdstad zouden vertrekken en kan enkel voor die bestemming en dus niet voor andere Spaanse regio’s.

Volgens De Smet heeft Thomas Cook tot nu toe vijf vragen ontvangen van toeristen die willen annuleren. Het is ook mogelijk om vroeger terug te keren voor wie nu in Barcelona of Cambrils zit, maar die kosten worden niet vergoed.

Bij touroperator Tui kan annulatie voorlopig enkel op eigen kosten. “Maar we hebben er nog nauwelijks vraag naar gekregen”, zegt Demeyere. Er heeft ook nog geen enkele Tui-klant gevraagd om vervroegd terug te keren.

Wie een reis geboekt heeft zonder touroperator en niet meer wil gaan/vervroegd wil terugkeren, neemt best contact op met de betrokken luchtvaartmaatschappij en/of hotels.

LEES OOK. Vlaamse vrouw sterft na aanslag Barcelona, reisadvies naar Spanje aangepast

“Geen indicatie van gewonde klanten”

Beide touroperators zijn nog volop bezig met het contacteren van Belgische toeristen in de regio’s rond Barcelona en Cambrils. Voorlopig is er “geen indicatie” van gewonden onder hun klanten. Voor meer informatie is het wachten op de lokale autoriteiten, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere.

Tui heeft momenteel een 700-tal toeristen in de regio Barcelona. Van 256 daarvan is zeker dat ze zich ook in de omgeving van de stad bevinden, omdat ze er een hotel boekten, legt Demeyere uit. De anderen boekten enkel een vliegticket richting de Catalaanse hoofdstad. In de regio rond Cambrils zitten 102 Belgische toeristen van Tui.

De touroperator zond donderdagavond rond 18 uur een sms naar alle klanten in Barcelona, met de vraag om terug te sms’en als ze veilig zijn. “Dat is een standaardprocedure bij dat soort gevallen”, zegt Demeyere. “We hebben niet van alle klanten een antwoord gekregen, maar dat is nooit het geval. Veel mensen hebben bijvoorbeeld geen gsm bij.” Voor Cambrils werd die sms niet meteen verstuurd, omdat daar enkel gewonden vielen en Tui de klanten ’s nachts niet ongerust wilde maken. De touroperator contacteert de klanten daar sinds vrijdagochtend.

Thomas Cook heeft volgens woordvoerder Carlo De Smet een honderdtal klanten in Barcelona en de regio rond Cambrils. Alle klanten zijn in de loop van donderdag en vrijdag gecontacteerd per telefoon en sms, de operator blijft de toeristen in de komende uren ook nog updates over de situatie sturen.

Bij zowel Thomas Cook als Tui hebben ze voorlopig geen weet van Belgische toeristen in het ziekenhuis. Voor die informatie zijn ze volgens Demeyere afhankelijk van de lokale autoriteiten, die in de loop van de dag normaal gezien meer duidelijkheid moeten brengen.

Corrigeer