Jongeren van Jongerentravel urenlang vast op Ramblas na aanslag Barcelona

Jongeren van Jongerentravel urenlang vast op Ramblas na aanslag Barcelona

Mensen verlaten gedesoriënteerd de Ramblas in Barcelona. Foto: AFP

Mechelen -

Ongeveer 120 jongeren op reis met Jongerentravel (Mechelen) waren op het moment van de aanslag in Barcelona tijdens een daguitstap op de Ramblas aanwezig. Ze moesten cafés en winkels binnenvluchten. Sommigen zaten tot ’s nachts vast. De organisatie krijgt nu veel bedankjes van ouders. Barcelona wordt tijdelijk uit het excursieprogramma geschrapt.

Aan Radio 1 vertelde zaakvoerder Katrien Corens hoe er na de aanslag meteen paniek uitbrak. “Mensen vertrappelden elkaar bijna. Het lukte niet om iedereen bij elkaar te houden. We hebben iedereen weggestuurd en laten schuilhouden in winkels, cafés en andere mogelijke plaatsen.”

Via Facebook en Whatsapp werden de jongeren gelokaliseerd en op de hoogte gehouden. Een eerste bus kon om 20.30 uur vertrekken naar de badplaatsen waar de jongeren verblijven. Een tweede bus kon pas tegen middernacht weg doordat een aantal jongeren lang vastzat. Alle jongeren zijn terecht en iedereen is ongedeerd, al hebben sommigen wel vreselijke taferelen gezien. Er werd opvang voorzien.

“De reizen worden wel voortgezet”, vult Corens aan. “De jongeren blijven ter plaatse. Er is nazorg. Er samen over praten is beter dan hen halsoverkop naar België te brengen, waar ze in een gat kunnen vallen.”

“We hebben een aantal telefoontjes gekregen, vooral van dankbare ouders die onze begeleiders, waar we apetrots op zijn, willen bedanken”, vervolgt Corens. “We krijgen ook vragen van ouders van kinderen die in de komende dagen op reis vertrekken. We proberen hen gerust te stellen. Zoiets zou morgen ook in Antwerpen, Brussel of achter de hoek kunnen gebeuren. De reizen worden voortgezet.”

De daguitstap naar Barcelona van minstens volgende week is voorlopig wel uit het reisprogramma gehaald.

Corrigeer