Ondernemende tieners pimpen oude fietsen

Ondernemende tieners pimpen oude fietsen

Louis Sonneville (16) en klasgenoot Guust Vanbeylen (18) geven de fietsonderdelen een nieuw kleurtje, om de oude rijwielen hipper te maken. Foto: jph

Leuven / Huldenberg / Oud-Heverlee -

Louis (16), Guust (18), Fabian (18) en Anselm (17) van het Heilig Hart hebben een bedrijfje opgestart waarmee ze oude fietsen omtoveren tot hippe tweewielers.

De vier jongens kwamen op het idee voor hun bedrijfje tijdens het stadsproject De Start-Up waarmee Leuven jonge ondernemers wil ondersteunen. “Op verschillende bijeenkomsten hebben we geleerd hoe we een onderneming moeten opstarten en wat er allemaal bij komt kijken”, vertelt Louis Sonneville, een van de piepjonge initiatiefnemers.

“Ik heb altijd al iets met fietsen gehad. Ik vind het leuk om ze te repareren en ik fiets ook graag”, zo gaat de 16-jarige jongeman verder. “In Leuven zie je vaak oude stadsfietsen die er niet zo goed uitzien. Zo zijn we op het idee gekomen om zulke oude rijwielen om te vormen tot hippe velo’s.”

Coole gadgets

“We veranderen bijvoorbeeld de kleur, of steken er coole gadgets op. We proberen elke fiets uniek te maken. Vervolgens geven we die fietsen een naam die hun kenmerken benadrukt. Onze eerste fiets heet Rosse Joerie, omdat hij rood-, kurk- en bruinkleurig is.”

“De tweede fiets doopten we om tot Ons Anja, omdat het een oude vrouwenstadsfiets is, en de derde gaat door het leven als Snellen Eddy, omdat het een koersfiets is.”

Onderschat

Oude tweewielers opknappen, daar komt wel wat meer bij kijken dan gewoon een nieuw kleurtje geven. “We hadden het wat onderschat, maar het resultaat is heel bevredigend”, klinkt het bij de jonge ondernemers. “Eerst moeten we heel de fiets uit elkaar halen, ervoor zorgen dat we alle onderdelen goed bijhouden én het kader helemaal afschuren.”

“Vervolgens spuiten we enkele lagen verf en steken we het geheel weer in elkaar. We doen ook kleine herstellingen. Grote reparaties mogen we niet uitvoeren, omdat fietsenmaker een beschermd beroep is.”

Ecologisch

Als er mee herstelwerk nodig is, stappen de jongens naar het ecologisch fietsproject Velo, waar ze, tegen een kleine vergoeding, verder worden geholpen.

Hun huidige fietsen zijn te koop voor 150 euro. Wie er zich eentje wil aanschaffen, kan dat doen op Autoloze Zondag in Leuven, op 27 augustus.

Wie zelf oude stadsfietsen wil laten opkalefateren, kan zijn rijwiel(en) voor een opknapbeurt binnenbrengen bij Spaak, en onderhandelen over de prijs.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio