Ook binnenin extra camera’s: niemand loopt nog ongezien door winkelcentrum

Nieuw cameranetwerk screent elke auto op parking Waasland Shopping Center

Nieuw cameranetwerk screent elke auto  op parking Waasland Shopping Center

De nieuwe welkomstborden houden meteen ook een waarschuwing in: de bezoeker is overal zichtbaar. Foto: gvh

Sint-Niklaas -

Waasland Shopping Center heeft een nieuw camerasysteem met nummerplaatherkenning in gebruik genomen. Niemand komt nog ongezien in de buurt. Eerder dit jaar kwamen er binnen het gebouw ook al extra camera's en die wierpen intussen al vruchten af.

De bezoekers van het Waasland Shopping Center kunnen er niet naast kijken: aan elke inrit staat sinds kort een opvallend welkomstbord. De borden geven meteen ook aan dat enkel bezoekers, personeel en leveranciers hier toegang hebben en ze worden vergezeld door een bord dat aangeeft dat er camerabewaking is aangebracht.

“Na een testfase zijn de camera's met nummerplaatherkenning sinds kort effectief in gebruik. De nummerplaat van elke wagen wordt geregistreerd en komt terecht in een databank. Deze kan enkel door de politie bekeken worden en dat gebeurt enkel wanneer zich een calamiteit voordoet”, legt Toon De Meester, manager van Waasland Shopping Center uit. Hij benadrukt dat de wet op de privacy volledig gerespecteerd wordt. “De camera's kwamen er in nauw overleg met de privacycommissie en met de politie van Sint-Niklaas, met wie we een goede samenwerking hebben”, verzekert De Meester. “De camera's houden overigens het terrein van Waasland Shopping Center in de gaten, maar staan niet gericht op de Kapelstraat of de N16.”

Dode hoeken weggewerkt

Het winkelcentrum zet de camera's in om de veiligheid te verhogen en met de aanslagen in Spanje donderdag bleek nog maar eens hoe actueel dit thema is. “Het gaat om een aanzienlijke investering, maar we willen sterk inzetten op veiligheid. We kunnen moeilijk een legertje extra veiligheidsagenten inzetten, vandaar de keuze voor de camera's”, aldus de manager, die meent dat het nut van de camera's al bewezen is. “De camera's buiten staan er pas, dus dat kunnen we nog niet evalueren. Binnen hebben ze duidelijk wel effect. We brachten eerder dit jaar extra camera's aan, om de dode hoeken in het gebouw weg te werken. Dankzij deze camera's konden we al verschillende keren de politie bruikbare informatie bezorgen.”

Het betekent meteen ook dat iedereen nu overal gezien wordt in het shopping center. Op vlak van veiligheid haalt het winkelcentrum de band met politie en brandweer nog nauwer aan. “Onlangs hadden we met de hulpdiensten nog een rondgang in het volledige gebouw. Dat is belangrijk, want zo zijn brandweer en politie vertrouwd met het gebouw wanneer er zich ooit een probleem voordoet. We zijn ervan overtuigd dat dit een meerwaarde is en daarom versterken we graag onze samenwerking.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio