Kazou-jongeren uit Tielt en Roeselare ontsnappen nipt aan aanslag in Barcelona

Lise (15) zag hoe bestelwagen man aanreed op Ramblas in Barcelona

Pas uren later mochten de mensen de winkels verlaten en werden ze weggeleid van de Ramblas. Foto: if

Roeselare / Tielt -

Op de Ramblas in Barcelona was donderdagavond ook een groepje jongeren van Kazou Roeselare-Tielt aanwezig. Drie meisjes van 15 jaar ontsnapten nipt aan de aanslag. “Net toen we een winkeltje binnen vluchtten, raasde die bestelwagen voorbij.”

Kazou Roeselare-Tielt, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit, was donderdag op daguitstap in Barcelona. 41 jongeren van 15 en 16 jaar zijn op kamp in de buurt en hadden net enkele uren vrij gekregen om de stad te verkennen. Net toen ze verdeeld zaten over het centrum, gebeurde de aanslag. Een bestelwagen maaide op de Ramblas tientallen mensen van de weg.

Geschreeuw

“Ik was met twee vriendinnen souvenirs aan het zoeken, toen we hoorden schreeuwen”, vertelt de 15-jarige Lise Maeseele uit Roeselare die op de Ramblas was. “We zijn meteen een winkeltje binnengelopen. Net op dat moment zagen we die bestelwagen supersnel voorbijrazen.”

Lise en haar vriendinnen Xanthe en Jana bleven ongedeerd, maar waren wel getuige van het vreselijke tafereel. “Die bestelwagen slalomde om zo veel mogelijk mensen te raken. Toen hij ons passeerde, had hij al veel blutsen en was zijn bumper half kapot. Een van mijn vriendinnen zag zelfs hoe hij een man aanreed”, vertelt Lise.

In paniek

De drie meisjes zagen het slachtoffer bebloed op de grond liggen. Ze waren helemaal in paniek en belden onmiddellijk hun ouders. “Die man lag op een paar meter van ons te bloeden. Hij had een hoofdwonde, was geschaafd aan de rug en zijn schouder en bovenarm waren er erg aan toe.”

De uitbaters van het winkeltje probeerden hem te verzorgen. Kort daarna moesten de vriendinnen het winkeltje verlaten. In paniek liepen ze een hotel binnen waar nog een vijftigtal mensen schuilden in een zaaltje. Ze bleven er drie uur wachten tot een begeleider hen mocht oppikken.

Groepsgesprek

“Ook vanuit het thuisfront hebben we meteen voor ondersteuning gezorgd”, zegt Benjamin Vandervoort, algemeen secretaris van Kazou. “We hebben de dienst Slachtofferinterventie ingeschakeld en zo snel mogelijk alle ouders op de hoogte gebracht. We zijn hen permanent blijven informeren.”

Na drie uur wachten in het hotel werden de meisjes opgepikt. Nadat ook enkele jongeren uit de H&M waren bevrijd, kon iedereen met de bus terug de verblijfplaats in Calabuig. Ze kwamen er pas om 3.30 uur aan.

De jongeren hielden er nog een groepsgesprek om het gebeuren te verwerken. Gisteren mocht iedereen uitslapen en bleven ze bij het zwembad. Dinsdag zijn ze terug thuis. “We hebben echt veel geluk gehad”, beseft Lise. “Maar naar huis wilden we niet. We hebben dit als groep meegemaakt en dan kan je er goed met elkaar over praten.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio