Meer dan honderd gasflessen aangetroffen

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren

In het huis in Alcanar werden maar liefst honderd propaan - en butaanflessen gevonden. Foto: AFP

Het leek woensdagavond nog om een ongelukkige gasontploffing te gaan in Alcanar. Maar donderdagavond werd duidelijk dat ze in Spanje aan veel erger zijn ontsnapt. In het huis werd namelijk wekenlang een grote aanslag voorbereid. De politie vond er een honderdtal butaan-en propaanflessen, bedoeld om veel meer slachtoffers te maken.

Woensdagavond werd een woning vernield door een explosie in Alcanar, een gemeente in de Spaanse provincie Tarragona, op tweehonderd kilometer van Barcelona. Een knal die tot kilometers ver te horen was. In het huis zelf vielen twee doden en een zwaargewonde. Vermoed wordt dat het om leden van de terreurcel gaat die de aanslagen pleegde. Door de klap raakten ook zes mensen uit omliggende huizen gewond. Volgens buren was het huis nog maar enkele maanden bewoond.

Eenmaal ter plaatse vond de brandweer in het huis een honderdtal butaan- en propaanflessen. Eerst werd aan een ongelukkige gasontploffing gedacht, maar donderdagavond vond de politie een link met de terreurdaden in Barcelona en Cambrils.

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren
Foto: EPA

Achtergelaten documenten

Het puzzelstuk dat beide zaken met elkaar in verband bracht, was een document dat de politie in de witte bestelwagen van de Ramblas vond. Het gaat om identiteitspapieren van de man die woensdagavond zwaargewond raakte bij de ontploffing in Alcanar. Donderdagavond laat vertelde Josep Lluís Trapero, chef van de Catalaanse politie, voor de eerste keer dat er een link is tussen beide gebeurtenissen.

De terroristen zouden in het huis in Alcanar geprobeerd hebben om gasflessen klaar te maken voor een aanslag, maar dat zou dus mislukt zijn. Onderzoekers vonden in het huis ook sporen van TAPT, de springstof waarvan ISIS-terroristen intussen hun handelsmerk hebben gemaakt.

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren
Foto: EPA

Terreurplan afgezwakt

Trapero liet er vrijdag op een persconferentie alvast geen twijfel over bestaan: in Spanje zijn ze aan veel erger ontsnapt. De aanslagen in Barcelona en Cambrils waren geen ‘plan A’, wél “maar” een ‘plan C’.

Plan A van de terroristen was om een grote vrachtwagen te huren, die vol te laden met explosieven en die dan tegen een gebouw te laten knallen en een gigantische explosie te veroorzaken. Omdat ze niet het nodige rijbewijs konden voorleggen, konden ze de truck echter niet huren. Dat mislukte dus. Daarom wilden ze twee kleinere bestelwagens volladen met explosieven, maar dat mislukte ook omdat ze niet wisten hoe ze de explosieven klaar moesten maken en ze de woning per ongeluk opbliezen.

De terroristen reden dan maar met een huurwagen in op een mensenmassa in op de Ramblas in Barcelona.

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren

Zwaarbewaakt in ziekenhuis

De persoon die zwaargewond raakte in Alcanar is intussen gearresteerd door de politie en speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in het terreuronderzoek. De man wordt momenteel zwaar bewaakt in het ziekenhuis. De verdachte zou overigens hetzelfde huis gewoond hebben als Driss Oukabir, de man die zich donderdagavond ging aanmelden bij de politie nadat zijn foto overal in de media verscheen.

Bronnen binnen de Spaanse antiterreurcel bevestigen dat de Mossos, de Catalaanse politie, de nationale politie nooit op de hoogte heeft gebracht van het incident in Alcanar.

Deze verontrustende foto toont wat de terroristen echt van plan waren
De ontploffing in Alcanar was van heel ver te zien. Foto: AFP
Corrigeer