Onze man op de sofa bij Elbow: “Pukkelpop, zei hij, en ik dacht dat hij een beroerte kreeg”

Onze man op de sofa bij Elbow: “Pukkelpop, zei hij, en ik dacht dat hij een beroerte kreeg”

Foto: Geert Van de Velde

Elbow houdt van Pukkelpop. Dat is wel heel duidelijk wanneer Guy Garvey en Pete Turner van de Britse band naast me komen zitten in een sofa backstage. “Wat een vreemde naam voor een festival, vind je niet?”

De heren van Elbow zijn sinds donderdagavond in het land. Ze mogen vrijdagavond aan de bak op Pukkelpop. Het wordt het eerste optreden van de band in België sinds de release van hun nieuwe plaat Little Fictions in februari van dit jaar. Een fel bejubelde plaat, erg opgewekt ook, helemaal zoals ze zich toen voelden.

“Alles gaat goed”

Wanneer de charismatische zanger Guy Garvey en bassist Pete Turner - een onvervalste Britse sarcast - naast me komen zitten in een sofa backstage,merk ik meteen dat ze nog steeds in een opperbest humeur zijn. “Het gaat nog steeds geweldig”, zegt Garvey. “Ondanks alle slechte dingen die in de wereld gebeuren. Ik ben papa geworden van Jack en gitarist Mark Potter kreeg een dochtertje. De plaat is ook geweldig ontvangen en we zijn al opnieuw aan het schrijven. Alles gaat goed, echt.”

Papa Garvey vertelt duidelijk graag over kleine Jack. “Plots is er iemand extra, een piepklein kloppend hart en brein dat mijn vrouw en mij nog meer verbindt. Plots staat er iets nieuw centraal in het universum. Het is geen kwestie meer van willen terugkeren naar huis, het voelt alsof het essentieel is. Hem gelukkig zien is beter dan alles wat ik ooit meegemaakt heb. Beter dan The Grand National winnen, bijvoorbeeld.”

Favoriete ding

Voor zij die, net als mezelf, niet weten wat dat laatste is: het is een beroemde paardenkoers in Groot-Brittannië. “Vergelijk het dan met België dat het WK Voetbal wint”, vult Garvey aan. Véél verstaanbaarder. “Mijn zoon aan het lachen brengen haalt het tegenwoordig zelfs van Pete Turner doen lachen als mijn favoriete ding in de hele wereld.” Waarop Turner - u raadt het nooit - begint te lachen. “Het is hem vanmorgen nog gelukt”, vult hij aan.

Onze man op de sofa bij Elbow: “Pukkelpop, zei hij, en ik dacht dat hij een beroerte kreeg”
Foto: Geert Van de Velde

Die humor, de in het rond vliegende steken naar elkaar toe, die typeren Elbow. “Meer zelfs”, onderbreekt Garvey me snel. “Het is de lijm die onze groep samenhoudt. Want we houden er echt van om flauwe grappen te maken.”

Jack

Vader zijn heeft het leven van Garvey ingrijpend veranderd, maar hij kan daar wel mee om. “Ik dacht ergens dat een kind hebben het muzikale in mijn leven zou vertragen. Maar onlangs hebben we nog eens afgesproken om ideeën uit te wisselen voor nieuwe songs. Pete had er twee of drie, Craig twee of drie en ik 57 (lacht). Echt waar. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik het hardst werkende lid van Elbow ben, hoor, al ben ik dat duidelijk wel, maar dat Jack krijgen de dingen niet vertraagd heeft.” “Niet al zijn ideeën voor liedjes gaan over baby’s, hoor”, voegt Pete snel toe. Gelukkig.

Enkele maanden geleden vertelde Garvey me dat hij zijn rijbewijs probeerde te halen, speciaal voor de zoon die op komst was. Wanneer ik hem daar aan herinner, zucht hij even. “Ik heb mijn theoretisch rijbewijs behaald”, zegt hij. “Mijn vrouw - actrice Rachel Stirling - was onlangs aan het filmen op een verlaten landingsbaan. Daar ben ik dan maar wat gaan rijden met mijn auto. Die is echt heel mooi. Eeb echte pussy wagon. Misschien mag Jack die ooit wel eens gebruiken. Maar of ik het goed kan? Laten we het ergens anders over hebben (lacht).”

“Zoveel goede festivals zijn er niet”

Onze man op de sofa bij Elbow: “Pukkelpop, zei hij, en ik dacht dat hij een beroerte kreeg”
Foto: DBA

Gelukkig wordt vanavond een betere avond, met een optreden op Pukkelpop als hoogtepunt. “Het is geweldig om hier weer te zijn. Pukkelpop was een van de eerste festivals buiten Groot-Brittannië waar we gespeeld hebben”, zegt Turner. “Het heeft meteen de standaard gezet voor hoe wij naar festivals kijken. Want laat ons eerlijk zijn: zoveel echt goede festivals zijn er niet.”

“Als ik heel eerlijk ben”, voegt Garvey toe, “kan ik het aantal goede festivals in de wereld net op één hand tellen. In Groot-Brittannië heb je er twee en in België twee.” Waar het vijfde is, wilt hij niet zeggen. “Dan zouden de andere festivals ons maar smeerlappen vinden.”

Poekelpop

Onze man op de sofa bij Elbow: “Pukkelpop, zei hij, en ik dacht dat hij een beroerte kreeg”
Foto: DBA

Het festival in Kiewit brengt goede herinneringen naar boven bij de Mancunians. “Wat een vreemd woord, Poekelpop. Ik kan het trouwens niet horen zonder te denken aan de man die vroeger met onze tourbus reed. Die had een erg bijzonder accent en sprak heel vreemd.”

Waarop ik getrakteerd word op erg raar klinkende Engelse klanken. Geloof me vrij: u zou er geen jota van verstaan, net als ik. “En op een dag in 2001, toen ik Dave nog niet zo goed kende, sprak hij me aan. Pukkelpop, zei hij. Ik dacht dat hij een beroerte kreeg, zo gek klonk dat uit zijn mond. Ik dacht echt dat hij gek geworden was. Ocharme Dave, hij wilde ons gewoon zeggen dat hij er met ons naartoe zou rijden.”

Wat Pukkelpop betekent, weten Garvey en Turner niet. “Peoplepop, is het dat?” Na een lange uitleg - met dank aan fotograaf Geert - begrijpen ze het wel. “Oh, dan is het voor jongeren? Geweldig.”

Om maar te zeggen hoe gek de mannen van Elbow zijn: Garvey schrikt plots van een pose die hij aanneemt en spreekt de fotograaf aan. “Als je een foto neemt wanneer ik zo zit, lijk ik toch echt verstandig? Ik zou een diplomaat kunnen zijn. En Guy, als jij dan nog verbaasd kijkt wanneer ik iets zeg, lijk ik echt heel slim.” Bijzonder man, maar zo geweldig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S