Moeder en dochter maken droom waar

Moeder en dochter maken droom waar

Hilke en Marina serveren thee en koffie en bakken ook zelf lekkers voor erbij. Foto: hsb

Leuven -

In de Tiensestraat in Leuven is gisteren het nieuwe theehuisje T&Ko geopend. Marina Dubois (60) zet zo een uit de hand gelopen hobby om in haar droomzaak en krijgt meteen hulp van dochter Hilke Baumers (25).

Helemaal van nul begint Marina niet, want wie wel eens in de Pellenbergstraat in Kessel-Lo komt, had daar misschien al de verborgen parel Het T-Huisje ontdekt. Ze startte de zeer laagdrempelige zaak tien jaar geleden op de benedenverdieping van de gezinswoning en het groeide uit tot een plek waar heel wat mensen passeerden voor thee of gebak en een gezellige babbel. “Ik droomde er al jaren van om de zaak te verhuizen naar het centrum van Leuven, maar alleen zou ik het niet meer gedaan hebben”, zegt Marina.

Haar dochter droomde ook van een theehuisje, ook al studeerde ze kinesitherapie. “Al een drietal jaar spraken we er geregeld over om ervoor te gaan. Toevallig is deze locatie op ons pad gekomen en zo ging de bal echt aan het rollen.”

Twee handen op één buik

En vrijdag was het zover. Na tal van koffiezaken in Leuven heeft de stad er een theehuis bij. Thee én koffie. En terwijl de klanten in de zaak bediend worden, bakken Hilke en Marina de hele tijd nieuwe taarten, pannenkoeken of ander lekkers. Hilke ging speciaal op stage in een theehuis in Amsterdam om te kijken hoe de combinatie van bedienen en bakken haalbaar blijft. “Het wordt misschien wat zoeken, maar we zien het helemaal zitten. Ook als moeder en dochter samenwerken, lijkt ons geen probleem. We zijn sowieso twee handen op één buik. We krijgen eigenlijk net veel jaloerse reacties als we het vertellen aan vriendinnen. Ze wilden dat ze ook zo’n goede band hadden met hun moeder of dochter dat ze samen konden werken”, aldus Hilke.

Het belangrijkste voor Marina en Hilke is dat de mensen het gevoel krijgen dat ze in hun zaak thuiskomen en de tijd kunnen nemen om even te genieten van een kop thee of koffie. “Dat kan ook in de stad, in de drukte van het dagelijkse leven”, zegt Marina. “Iedereen moet hier gewoon zichzelf kunnen zijn. Ze mogen hier lang zitten of kort binnenspringen. Je mag hier een boekje lezen of luiers verversen. Zolang je maar de tijd neemt om tot rust te komen.”

Extra speciaal wordt de zaak nog als je weet dat alles wat aangeboden wordt, gemaakt is van plantaardige dingen. Pannenkoeken zonder eieren en melk, koffie met havermelk of taarten met vers fruit uit de tuin.

“Maar dat willen we niet echt uitspelen. Dat is onze manier van leven, maar de mensen moeten niet speciaal naar ons komen omdat we vegan koken”, zegt Hilke.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio