Oogziekte of niet, de doodrijder van Merel moet 45.000 euro betalen

Oogziekte of niet, de doodrijder van Merel moet 45.000 euro betalen

Muhammed Aytekin, die Merel De Prins doodreed, hoort volgende week of hij naar de cel moet. Foto: Ivan Put/FB

Zemst -

Muhammed Aytekin (22) is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 45.000 euro. Hij maaide in 2015 Merel De Prins (12) uit Zemst van de weg en pleegde vluchtmisdrijf. “We kunnen het verlies van onze dochter niet terugdraaien, niet met al het geld van de wereld. Maar we zijn wel tevreden dat het gerecht een signaal geeft dat wat die man heeft aangericht, niet kan”, aldus de vader van Merel.

Vijf jaar cel had de wegpiraat uit Schaarbeek gekregen van de strafrechter. Muhammed Aytekin reed Merel De Prins op 28 oktober 2015 dood toen hij met veel te hoge snelheid door de bebouwde kom raasde. Hij had geen rijbewijs en was al achttien keer veroordeeld voor verkeersinbreuken.

Maar door een oogprobleem dat niet in de gevangenis te behandelen viel, kwam hij op 30 maart al na vijf maanden cel voorlopig vrij. Pas volgende week beslist een rechter of een oogspecialist extra onderzoek moet doen en of de doodrijder terug naar de cel moet.

LEES OOK. Doodrijder Merel komt niet na vijf jaar, maar al na vijf maanden vrij door oogziekte

In tussentijd heeft Aytekin nu bovenop zijn ‘opgeschorte’ straf nog een tweede veroordeling opgelopen, voor de burgerlijke rechtbank dit keer. Die besliste dat hij een schadevergoeding van 45.000 euro moet betalen aan de ouders en broer van ­Merel, maar ook aan alle andere burgerlijke partijen. Onder anderen aan een jongetje dat het allemaal zag gebeuren.

“Een goed vonnis”, zegt meester Nelissen-Grade, de advocaat van de familie. “Al lost het ­natuurlijk voor de ouders niets op. Ze kunnen daarmee de begrafenis­kosten en de ziekenhuiskosten vlak na het ongeval betalen. Maar het verlies en ­verdriet blijven. Het brengt ­Merel niet terug. Dit is geen verzachting van hun leed.”

Kris De Prins, de papa van ­Merel, zegt het als volgt: “We zijn Merel kwijt, dat is definitief. We kunnen dat niet terugdraaien, niet met al het geld van de wereld. We zijn wel enigszins tevreden dat het gerecht toch een signaal geeft dat wat die man heeft aangericht, niet kan.”

“Voor de rest leven wij van dag tot dag. Soms gaat het wat beter, soms gaat het niet. We moeten wel verder voor onze zoon. We kunnen rekenen op goede vrienden en familie die er steeds voor ons zijn als we er nood aan hebben. Op dit moment is dat het belangrijkste.”

Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de vrijlating van Aytekin. “Hij mag zijn straf niet ontlopen. Maar het duurt allemaal zolang. Pas volgende week weten we of hij terug naar de cel moet.”

Failliet

Aytekin heeft zich onlangs ­failliet laten verklaren. Het Fonds voor Slachtofferhulp zal de schadevergoeding voorschieten en die trachten te verhalen op de man. Hij kan ook nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Corrigeer

NIEUWS