Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten

Foto: BELGA

Met Froome, Bardet, Aru, Yates, Meintjes, Contador en Barguil staan zeven renners uit de top tien van de Tour vandaag aan de start van de Vuelta in het Franse Nîmes. Ongezien. Voeg daar ook nog Nibali, Chaves, Kelderman, Majka, Zakarin en Kruijswijk aan toe en je krijgt één van de sterkst bezette grote rondes in jaren. Al wordt het vooral een strijd van allen tegen ene Chris Froome.

Chris Froome: Voor de unieke dubbel

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten
Foto: Photo News

Anquetil en Hinault slaagden er elk één keer in om in hetzelfde jaar zowel de Tour als de Vuelta te winnen. Maar sinds de Vuelta van het voorjaar naar het najaar verhuisde, slaagde niemand nog in deze unieke dubbel. Vorig jaar kwam Chris Froome heel dicht met een tweede plaats achter Quintana. Dit keer staan de sterren voor Froome gunstiger dan ooit om na drie tweede plaatsen (2011, 2014, 2016) wél de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. Movistar-kwelgeesten Quintana en Valverde zijn niet van de partij en de meeste tegenstanders (Bardet, Contador, Aru, Chaves, Yates, Majka, Meintjes) stonden ook in de Tour aan de start. Met Nieve, Moscon, Rosa en vooral Poels beschikt Froome opnieuw over een heuse klimtrein. “Ik denk dat ik in beter in vorm ben dan vorig jaar. Toen zaten de Olympische Spelen ertussen. Nu heb ik twee goede trainingsweken achter de rug. Mijn hoofd is helemaal vrij. Ik ben klaar voor een grote strijd.”

Alberto Contador: Opa’s laatste kunstje?

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten
Foto: EPA

Zelfs indien Froome op zondag 10 september voor een historische dubbel zorgt, dan nog zullen de Spaanse media vooral rond Alberto Contador zwermen. De beste ronderenner van het voorbije decennium stopt na deze Vuelta en dat zullen zijn tegenstanders geweten hebben. De 34-jarige klimmer uit Pinto wordt na zijn teleurstellende 9de plaats in de Tour door velen slechts als een outsider gezien voor de eindzege. Met 59 koersdagen op de teller is hij ook veel minder fris dan zijn voornaamste concurrenten. Maar met zijn aanvallende stijl zal hij in zijn laatste ronde voor animo zorgen en mee bepalen wie er dan wél mag winnen. Zeker is dat hij een ritzege wil pakken, want na acht tweede plaatsen staat hij nog altijd droog bij Trek-Segafredo. “Na de Tour heb ik goed getraind in de heuvels rond Madrid. Ik ben klaar om er een laatste keer vol tegenaan te gaan. Dat ik na de Vuelta zou stoppen had ik vóór de Tour al voor 70 procent beslist.”

Romain Bardet: Stap in het onbekende

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten
Foto: AFP

Anders dan die andere deelnemende Franse publiekslieveling Warren Barguil reed Romain Bardet nog nooit twee grote rondes op één seizoen. Op zijn 26ste acht hij zich klaar voor die stap. Na de Tour reed hij op twee criteriums in Frankrijk na geen enkele wedstrijd meer. Nadat de frêle klimmer op de voorlaatste dag van de Tour volledig kraakte in de tijdrit, was die rust ook nodig. Met uitzondering van de bij AG2R-La Mondiale vertrekkende Pozzovivo is zijn steun in het hooggebergte karig. Pluspunt is dan weer dat zijn beste vriend Clement Chevrier van de partij is. Maar of dat hem zal helpen om de mokerslagen van de concurrenten af te houden? “Ik heb er geen idee van hoe goed ik ben. Deze Vuelta wordt voor mij één groot avontuur. Ik start zonder plan of tactiek. Ik hoop snel mijn klimbenen van de Tour te vinden en dan kan er veel. Het parcours met acht aankomsten bergop kan mij bekoren.”

Fabio Aru: Conditie is vraagteken

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten
Foto: BELGA

Hoewel hij na dit seizoen voor 90 procent zeker Astana verlaat – Trek-Segafredo aast op zijn handtekening – benoemde ploegbaas Vinokourov Fabio Aru tot kopman. Met de Spanjaarden Pello Bilbao en Luis Leon Sanchez krijgt de winnaar van de Vuelta 2015 een pak ervaring in steun. Miguel Angel Lopez moet voor Aru betekenen wat Fuglsang deed in de Tour. De Colombiaan toonde na een jaar vol blessures in de Ronde van Oostenrijk en Burgos weer tekenen van beterschap. Meer vraagtekens zijn er rond de kopman zelf. Na zijn vijfde plaats in de Tour – mede door een bronchitis in de slotweek – reed hij geen koers meer. Hij heeft geen ervaring met de dubbel Tour-Vuelta, maar met 46 koersdagen heeft hij van de topfavorieten wel het kleinste aantal kilometers op de teller. “Ik ben goed hersteld van de Tour en heb tussenin weinig arbeid verricht. Ik heb wel geen tests gedaan, dus mijn exacte conditie is een vraagteken.”

Vincenzo Nibali: Moet zijn reputatie redden

Vandaag start ongemeen sterk bezette Vuelta: Dit zijn de favorieten
Foto: AFP

Die troosteloze 16de plaats van Bahrain-Merida in de WorldTour is niet meteen de reden waarom Nasser bin Hamad Al Khalifa ettelijke miljoenen in het wielrennen pompt. Ook Vincenzo Nibali, de enige kopman van de ploeg, stelt vooralsnog teleur. Buiten zijn ritzege en derde plaats in de eindstand van de Giro draait de Siciliaan een bleek seizoen. De eindzege in de Ronde van Kroatië was alleen belangrijk voor de ploegsponsors, maar internationaal heeft het weinig allure. De eindwinnaar van 2010 moet in deze Vuelta zijn seizoen, het debuutjaar van zijn ploeg, maar ook zijn reputatie redden. Is hij op zijn 32ste op zijn retour of kan hij nog eens schitteren? Ook aan zijn reputatie in Spanje is er werk. Zijn laatste wedstrijd op het Iberische schiereiland was de tweede rit in de Vuelta 2015. Toen werd hij uitgesloten nadat hij erg lang aan de klink van de volgwagen had gehangen. De vormcurve? In de Ronde van Polen werd hij 9de. Froome noemt Nibali zijn grootste rivaal.

LEES MEER. Deze 17 Belgen mogen mee naar de Vuelta.

LEES MEER. Dit is de volledige deelnemerslijst van de Vuelta.

LEES MEER. “Rampas inhumanas” op de Helling van Doornen én “het geitenpad” van de Angliru: dit is het parcours van de Vuelta.

Corrigeer

Meest Gelezen Sport