Hoofd bewonerszorg stapte 100 km voor sponsoring 'beleeftv' wzc Kouterhof

Marleen Paelinck na Dodentocht: "Mentale tussenstopjes zijn zeer belangrijk"

Toosten op de goede afloop van de Dodentocht: Marleen (midden) met een stapvriendin (links) en directrice Caroline Laeremans Foto: Geert Herman

Destelbergen - Naar jaarlijkse traditie genoten de bewoners van wzc Kouterhof opnieuw van Heusdenkoers die voor hun deur voorbijflitste. Er waren hotdogs, vlaaien en cava aan de geïmproviseerde openluchtbar langs het parcours, maar er was ook Marleen Paelinck (55), net terug van de Dodentocht. Wij toostten met haar op de goede afloop.

In het Kouterhof zijn ze terecht fier op het hoofd van de Bewonerzorg, dat voor de tweede keer meestapte in de Dodentocht van Bornem. Dit keer deed Marleen het om een ‘beleeftv’ – een reuzentablet zeg maar – te sponsoren voor de Lotusafdeling waar de dementerenden verblijven.

“Op 21 uur en 4 minuten was ik binnen, kwart over zes in de namiddag”, aldus Marleen die met een cavaatje in de hand, samen met een collega (die vorig jaar meestapte) en haar (ook erg sportieve) wzc-directrice Caroline Laeremans van de koers geniet en ook wel een beetje van de belangstelling rond haar prestatie. “Ik was goed voorbereid, een paar nachtmarathons gewandeld ook en geleidelijk opgebouwd van 15 naar 20, 25 en 30 km. Twee keer 35 km gestapt, dat was mijn maximum. En dan twee weken rust ingebouwd. ’s Nachts wandelen is zalig, als het volle maan is, daar haal je positieve energie uit. En het is ook heerlijk als het 's ochtends opnieuw licht wordt. Dan vergeet je je fysieke ongemakken. Want blaren heb ik meer dan genoeg gehad.”

Reacties en positieve aanmoedigingen waren er in overvloed voor de Heusdense. “Ik heb niet op alle berichtjes geantwoord”, lacht ze. Maar ze heeft wel prachtige herinneringen aan die van een Japanse vriend: Marleen haalt spontaan haar smartphone boven en toont ons een paar gekke (onverstaanbare) filmpjes van aan de andere kant van de wereld.  “Ik heb mij echt krom gelachen hiermee", vertelt ze.

Een goede voorbereiding was voor haar essentieel. “Je moet zelf mentale tussenstopjes opbouwen naar de volgende controlepost, en goed gestructureerd te werk gaan. Ik heb veel jonge gasten gezien die zich helaas niet zo goed voorbereiden op zo’n tocht.  Onderweg probeer je ook anderen aan te moedigen, maar soms moet je noodgedwongen iemand achterlaten die het lastig heeft. Een echte dip heb ik niet gehad, maar geloof me: de man met de hamer kom je altijd tegen ergens onderweg. Ik heb ook wandelaars zien flauwvallen.”

Na de tocht heeft Marleen in elk geval de klok rond geslapen. “Van acht uur tot acht uur, als een blok. Maar zonder stramheid weer uit bed gestapt. Mijn spieren hebben minder afgezien dan vorig jaar", klinkt het.

Bij veel Dodentocht-stappers klinkt het na afloop “Dat nooit meer”. “Ja, dat is de eerste reactie als je uitgeput over de meet komt. Maar die adrenaline is er vlug terug om verder te doen”, besluit ze. Ook nu kan u de ‘belevenistafel’ van zo’n 10 000 euro, waarvoor Marleen op stap ging, nog sponsoren, via het rekeningnummer BE13 9731 7846 1139 met als mededeling ‘sponsoring animatie Kouterhof’.Een kleine inspanning, vergeleken met de slopende tocht die Marleen Paelinck er voor over had. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio