VIDEO. Grootste monument voor WOI is werk van Roeselarenaar

Roeselare / Zonnebeke -

Tijdens de Schotse herdenking van de derde slag om Passendale werd het grootste monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog onthuld. Roeselarenaar Peter Berghman maakte het monument in opdracht van stadsgenoot Erwin Ureel.

Zaterdagmiddag vond aan het Frezenberg Scottisch Memorial in de Ieperstraat in Zonnebeke de Schotse herdenking van de Slag van Passendale plaats. Tijdens die grote plechtigheid werd nabij het in 2007 ingehuldigde memoriaal een nieuw monument ingehuldigd.

VIDEO. Grootste monument voor WOI is werk van Roeselarenaar
Honderden muzikanten huldigen het monument in. Foto: bfr
VIDEO. Grootste monument voor WOI is werk van Roeselarenaar
Erwin Ureel hielp bij de organisatie van de herdenking en bestelde het monument. Foto: bfr
VIDEO. Grootste monument voor WOI is werk van Roeselarenaar
Elf silhouetten van soldaten van verschillende nationaliteiten vormen samen het grootste monument van de Westhoek. Foto: bfr

Dat is een realisatie van Peter Berghman uit Roeselare. “Ik werkte in het verleden al samen met Erwin Ureel die alles rond dit Schotse herdenkingsweekend helpt organiseren. Het was een heel grote uitdaging.”

Niet enkel Schotten

Berghman maakte een poort langs de ene kant van het bestaande monument. Langs de andere kant werden elf grote silhouetten van bijna drie meter hoog geplaatst. “Op vraag van de Schotten zijn er ook silhouetten van Zuid-Afrikaanse, Australische, Canadese, Engelse en Nieuw-Zeelandse soldaten geplaatst. Ook zij hielpen hier mee bij de verdediging van Ieper.”

In het bijzijn van minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en ambassadeurs van alle betrokken landen, werd het nieuwe monument onthuld. Een honderdtal doedelzakspelers luidden de onthulling in. “Het is het grootste oorlogsmonument in de Westhoek. Van op de E19, richting Ieper, kan je de elf silhouetten duidelijk zien.”

VIDEO. Grootste monument voor WOI is werk van Roeselarenaar
Foto: bfr

In totaal is het monument achtenveertig meter lang. Berghman noemt het zelf ook zijn grootste project. Tot nog toe, want binnenkort ligt er opnieuw heel wat werk op de stapel voor de Roeselaarse kunstenaar. “Volgend jaar is er een belangrijke herdenking in Frankrijk. Daar zal ik op een domein in Villers-Bretonneux een park van veertien hectare voorzien van verschillende bronzen zitbanken”, zegt hij.

Replica

De kunstenaar maakte ook tweehonderdvijftig replica's van de site. “A monument to take home. We merken dat er daar heel wat interesse voor is.” De replica's zijn ongeveer een meter lang. Tweehonderdvijftig exemplaren zijn beschikbaar. Ze zijn te bestellen via returntopasschendaele.weebly.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio