Deze afvalberg blijft over na vijf dagen Pukkelpopcamping

Uittocht Pukkelpop: afvalberg en jonge helpende handen. Video: TVL

Hasselt -

Vijf dagen is er volop gefeest. Maar nu zit Pukkelpop er helemaal op. Vanmorgen moesten alle festivalgangers de camping verlaten. Voor velen met kleine ogen. En dan duikt opnieuw dat ene grote probleem op waar veel festivals mee te maken hebben. Een afvalberg. Hogeschool UCLL probeerde jongeren te motiveren om hun tent toch mee te nemen.

Pukkelpop zit er weer op voor dit jaar en dat zie je ook aan de camping. Het terrein ziet eruit als een slagveld: naast de vele lege bierblikjes vind je er partytenten, luchtmatrassen en andere spullen die de vertrekkende caminggangers niet meenemen naar huis. Het is een beeld dat bij ieder festival terugkomt.

Hogeschool UCLL is daarom een campagne gestart om festivalgangers aan te sporen hun spullen mee naar huis te nemen. Met de slogan "Alpaca my tent back home" probeert de school alvast mensen te motiveren zeker hun tent niet achter te laten. De kampeerders kunnen zelfs een ticket voor Pukkelpop 2018 winnen door samen met hun tent en een kartonnen bord van een alpaca op de foto te gaan.

Festivalcampings die zonder troep worden achtergelaten is nog ver weg realiseert UCLL-directeur Marc Vandewalle zich, maar alle beetjes helpen. "Die beelden gaan met deze ene actie van een jaar niet weg zijn. Dat beseffen wij ook. Wat wij vooral proberen te doen, is die berg afval te verkleinen en het doelpubliek bewust te maken van wat je daaraan kan doen." 

Toch neemt niet iedere festivalganger deze woorden ter harte. "Wij vinden dat als we 200 euro betalen voor zo'n festival, dat we niet echt moeten opruimen", klinkt het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S