Politie was op ergste voorbereid, maar alles verliep rustig

25.000 kijklustigen langs parcours van Internationale parade van het Paard

Sommige bewoners hadden bevoorrechte plaatsen, zoals hier op de Markt. Foto: kvo

Waregem -

Het centrum van Waregem was zondagmiddag even een schouwtoneel. Napoleon, Willy Naessens, zingende schoolkinderen: allemaal stonden ze op de bühne, zij het al wandelend of gezeten op paard of koets. 25.000 mensen woonden de Internationale parade van het Paard bij.

Rustig. Zo kan je de derde internationale parade van het paard het best omschrijven. Zowel de inhoud van de stoet als het verloop ervan. Met iets te weinig schwung, volgens sommige aanwezigen, maar dat leek een bewuste keuze. Want in de stoet kwamen ook schrijnende passages uit de geschiedenis aan bod, zoals vluchtende mensen in de Eerste Wereldoorlog.

Geen incidenten

Rustig ook, omdat er geen sprake was van incidenten. Al was de politie wel op het ergste voorbereid. Aan de toegangswegen stonden betonblokken, agenten, security, anonieme wagens en combi's. 60 agenten en 20 stewards zetten zich in voor de veiligheid, ook in de stoet. “Die beveiliging, dat ziet er niet mooi uit, maar tegenwoordig kan je niet anders”, reageert Jean-Pierre Coudenys, korpschef van de politiezone Mira. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) is tevreden. “Ik vond de stoet prachtig. Het was de 300.000 euro die we ervoor uittrokken, meer dan waard.”

Sommige bezoekers betreurden dat de stoet ‘amper dertig minuten duurde’. “Maar in totaal legden de deelnemers wel een parcours van 1,5 uur af, zo'n 3,3 kilometer. Dat is lang”, reageert Vanryckeghem.

Onder de aanwezigen zaten ook enkele bekende gezichten. Onder hen een stralende Essevee-trainer Francky Dury en voormalig SP-minister Eric Derycke. De populairste aanwezige bv's, zaten in de stoet: Willy Naessens en zijn verloofde Marie-Jeanne wuifden vanachter hun vierspan, en in het geval van Naessens vanonder een dekentje, het enthousiaste publiek toe: het favoriete moment van vele aanwezigen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio