Legendarische Amerikaanse filmkomiek Jerry Lewis (91) overleden

Legendarische Amerikaanse filmkomiek Jerry Lewis (91) overleden

Foto: REUTERS

Jerry Lewis, een Amerikaans filmkomiek, -regisseur en -producent is zondag op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Las Vegas. Lewis was vooral bekend vanwege zijn slapstick humor.

Samen met Dean Martin vormde Lewis een legendarisch komisch duo in de jaren 50 van de vorige eeuw dat enorm populair was. Samen waren ze te horen op de radio en te zien in shows en op het witte doek. Lewis en Martin maakten maar liefst zestien films samen.

Ook in zijn eentje kende de komiek van Joodse komaf groot succes, zowel voor als achter de camera. Hij was in de jaren 60 onder meer te zien in grote films als The Nutty Professor en The Bellboy. Vanaf de jaren 70 acteerde Lewis nog amper. Wel bleef hij jarenlang te zien als een boegbeeld voor de strijd tegen spierziekten. Van 1966 tot 2010 presenteerde hij jaarlijks een inzamelingsactie op tv.

Lewis was niet geheel onomstreden. Zo kon hij nogal opvliegend zijn. De afgelopen tien jaar kwam hij nu en dan in het nieuws vanwege homofobe of racistische opmerkingen die hij op tv maakte.

De komiek van Joodse komaf had al langer problemen met zijn gezondheid. Zo kreeg hij in 1982 een zware hartaanval, waarna hij zelfs klinisch dood werd verklaard. Lewis kwam er echter weer bovenop. Op latere leeftijd kreeg hij last van diabetes en leed hij aan prostaatkanker. Ook kampte hij een deel van zijn leven met een verslaving aan medicijnen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees