Nieuwe kandidaat-rector voor UGent

"We zijn geschokt door de imagoschade die de de universiteit heeft opgelopen"

"We zijn geschokt door de imagoschade die de de universiteit heeft opgelopen"

Foto: Belga

Gent - Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich in Gent kandidaat om rector en vicerector van de universiteit te worden. Vandaag begint aan de universiteit een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen, die in juni na 7 rondes geen winnaar hebben opgeleverd.

Vanaf vandaag kunnen academici zich weer kandidaat stellen voor het rectorschap. De vorige verkiezingscyclus leverde na zeven stemrondes (!) geen winnaar op. "We zijn geschokt door de imagoschade die de universiteit heeft opgelopen in de afgelopen periode", aldus Raeymaeckers. "We willen de kiezer een alternatief bieden zodat een positieve keuze mogelijk wordt." Het duo wil in haar programma meer inspraak van de basis, een goede integratie met de UZ Gent en meer samenwerking met de stad Gent. Ze nemen het met hun programma op tegen het kandidatenduo Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, die eind juli op sociale media al aankondigden dat ze opnieuw in de verkiezingsrace stappen. Een gedurfde zet: de vorige verkiezingen liepen met een sisser af omdat het duo er na zeven stemrondes niet in slaagde een tweederdemeerderheid te behalen.

Ontmoetingsplaats

Raeymaeckers is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Ze komt op met kandidaat-vicerector Patrick De Baets, die deel uitmaakt van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. "We zijn er trots op dat de UGent een van de beste universiteiten ter wereld is", zegt Raeymaeckers. "Maar we doen te weinig met onze banden met de stad Gent. Neem nu de Krook in het midden van de stad. Een fantastische ontmoetingsplaats voor studenten waar we al labo's hebben. Daar is heel veel potentieel om onderzoeksresultaten naar het brede publiek te communiceren. Het is eigenlijk een ideale etalage voor het universitaire werk." Een ander dossier op het bureau van de toekomstige rector is de integratie van het universitair ziekenhuis UZ Gent. "We horen daar veel bezorgdheid over mogelijke gevolgen. Hier is echt meer overleg nodig met de basis", klinkt het nog.

Stemronde

De verkiezingscyclus start op 18 september. Om een nieuwe uitputtingsslag te vermijden, werden de regels aangepast. Ze omvat maximaal drie stemrondes, in plaats van vijf in het oude reglement.Afhankelijk van het aantal kandidaten, gaat de tweederdemeerderheid vanaf de tweede of derde stemronde op de schop. Scoort Van de Walle dus even goed als tijdens de vorige verkiezingsslag, dan wordt hij nu wél de nieuwe rector. Nog tot vrijdag kunnen kandidatenduo's zich aanbieden om deel te nemen aan de derde cyclus van de rectorverkiezingen. Het is nog niet zeker of het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, dat het bij de eerste cyclus opnam tegen Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, zich bij deze cyclus opnieuw kandidaat zal stellen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees