Betrapt: fietsdieven proberen slot open te breken

Gent - Op Facebook zijn beelden verspreid van twee jonge fietsdieven die op klaarlichte dag in Gent het slot van een geparkeerde fiets proberen open te breken.

Een buurtbewoner zag de twee in actie vanop zijn balkon in de buurt van de Gentse Dampoort, begon het tafereel te filmen en riep net op tijd naar de twee dieven om de diefstal te vermijden. Op de beelden is te zien hoe fietsdieven wel vaker te werk gaan: met een afgebroken, stalen staander van een fiets worden minder sterke hangsloten geforceerd. De techniek is bekend bij de politie.

De maker van het filmpje heeft de beelden aan de politie bezorgd. Die heeft de jonge daders herkend. "We hebben de beelden bekeken en de daders zijn geïdentificeerd door ons rechercheteam Jeugdcriminaliteit", zegt een woordvoerder van de politie. "Er is een aanvankelijk proces-verbaal voor poging fietsdiefstal opgemaakt, met een onbekend slachtoffer. We vragen nu aan de eigenaar, als hij of zij zijn fiets herkent, om zich te melden bij de politie via meldpunt@politie.gent.be."

Lokfiets

In Gent worden elk jaar ongeveer 2.000 fietsdiefstallen aangegeven. Omdat heel wat mensen een diefstal niet aangeven is het echter moeilijk te zeggen hoeveel fietsen er effectief gestolen worden. In 2016 waren er 2.141 aangiftes. De eerste vijf maanden van dit jaar werden al 887 fietsdiefstallen aangegeven bij de Gentse politie, 180 meer dan in dezelfde periode in 2016.

Het bestrijden van fietsdieven is sinds enige tijd een prioriteit van de Gentse lokale politie. Er wordt gewerkt met een lokfiets met een zendertje in, er wordt nagedacht over een systeem waarbij fietseigenaars zelf zendertjes installeren en er zijn dit jaar al verschillende hardnekkige fietsdieven gearresteerd.

Volgens de jongste cijfers van de Gentse politie werden in 2016 al 67 processen-verbaal op gemaakt voor heling of handel in gestolen fietsen, 20 daders zijn gearresteerd. Daarnaast zijn ook 55 diefstallen  opgehelderd en 71 daders van fietsdiefstallen geïdentificeerd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio