Meisenaren niet bang van terroristen in Cambrils

Meisenaren niet bang van terroristen in Cambrils

Een maand geleden trouwde Gunther Van Doorslaer nog in Cambrils. Foto: jhw

Meise -

De Spaanse badplaats Cambrils, waar vijf terroristen probeerden in te rijden op voetgangers, is voor heel wat Meisenaren geen onbekende plek. Meer nog: ze hebben er een vakantieverblijf.

Vorige maand nog vierden gemeenteraadslid Gunther Van Doorslaer (Open VLD) en gewezen Merchtemse schepen Ella De Neve samen met 130 inwoners uit Meise hun huwelijk in Cambrils in Gunthers vakantieverblijf. Een feest zoals er zovele zijn, ware het niet dat Cambrils amper een maand later wereldnieuws is.

Vijf terroristen probeerden er in te rijden op voetgangers, maar dat mislukte. “Ik wandelde elke dag met de koets en onze drie kinderen langs de plaats waar de terroristen zijn doodgeschoten”, zegt Gunter Van Doorslaer. “Ons vakantiehuis is vlakbij. De beelden die ik op televisie zag, herken ik: de rotonde waar ik elke dag langs wandelde, de straten. Het voelt zeer raar wanneer je vakantieoord wereldnieuws wordt. Ik zal in de toekomst wel achter de balustrades wandelen: je weet maar nooit.”

Hart verloren

Toch laat Gunther zich niet tegen houden door de aanslag.

“Ik kom hier al tien jaar op vakantie. Cambrils betekent voor mij rust, goed weer en altijd een gezellige Spaanse sfeer. Terroristen houden ons niet tegen om ernaartoe te gaan. We gaan wel meestal op vakantie als het minder druk is, en dat is vaak in de winter. Ons huwelijksfeest was een uitzondering. Gelukkig dat we niet een maand later trouwden en er op vakantie gingen. Maar wat kan je eraan doen? Het noodlot bepaalt alles: soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ik heb mijn hart verloren aan Cambrils en dat zal zo blijven.”

Twintig jaar geleden al aanslag

Het was in feite gemeenteraadsvoorzitter Steven De Ridder (CD&V) die Gunther Cambrils leerde kennen. “Ik heb Gunther verleid (lacht). Ik ga er al dertig jaar op vakantie en heb er zoals heel wat andere Meisenaren een buitenverblijf”, zegt De Ridder.

“Dat er terroristen zijn doodgeschoten geeft een wrang gevoel. Het doet mij terugdenken aan twintig jaar geleden. Ik zat er toen met mijn vrouw en onze kinderen op restaurant toen de Baskische afscheidingsbeweging ETA er twee bommen liet ontploffen. We moesten toen van de politie binnen blijven. Dat waren zeer bange momenten. Een aanslag kan altijd ergens gebeuren. Je kan dat niet voorspellen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio