Spaanse terreur-imam was één van de doden bij explosie Alcanar

Spaanse terreur-imam was één van de doden bij explosie Alcanar

De Spaanse imam die wordt gezien als een spilfiguur in de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils is één van de personen die omkwamen bij de explosie in een huis in Alcanar. Dat heeft de Catalaanse politie bevestigd.

Bij een ontploffing in een woning in het Spaanse Alcanar -waar de terroristen die donderdag aanslagen pleegde in Catalonië vermoedelijk hun plannen beraamden- werden de stoffelijke overschotten van zeker drie personen gevonden. Eén van hen was Abdelbaki Es Satty, de imam die wordt gezien als leider en inspirator van de terroristen van Barcelona en Cambrils. Dat heeft de Catalaanse politie bevestigd, persbureau AFP.

“De (stoffelijke) resten van de imam waren daar wel degelijk”, aldus politiehoofd Josep Lluis Trapero.

120 gasflessen

Woensdag vond in de woning in Alcanar, ongeveer 200 kilometer van Barcelona, zware ontploffing plaats. Op dat moment werd er nog geen link met terreur gelegd. Dat gebeurde wél nadat in de bestelwagen waarmee terreur werd gezaaid op de Ramblas identiteitspapieren gevonden werden van een van de mannen die zwaargewond raakte bij de ontploffing, Mohamed Houli Chemlal. Het huis was waarschijnlijk de uitvalsbasis van de terreurcel. In en rond het huis waren meer dan 120 gasflessenopgeslagen. Die waren bedoeld voor één of meerdere aanslagen, liet de Catalaanse politie eerder weten.

Verblijf in België

Van Es Satty werd bovendien bekend dat hij vaker naar ons land reisde en er zelfs enige tijd verbleef. Zo bevestigde burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde zondag dat de imam zeker drie maanden in 2016 in de stad verbleef. “Hij was hier zeker van januari tot maart vorig jaar. Dat kan ik bevestigen”, klonk het. De veertiger zou ook een tijdje in Diegem, bij Machelen, hebben gewoond.

Corrigeer