Kandidaat-rector boos omdat nu ook zijn rechterhand opkomt: “Zoiets meld je toch even”

Kandidaat-rector boos omdat nu ook zijn rechterhand opkomt: “Zoiets meld je toch even”

Communicatiewetenschapper Karin Raeymaeckers en ingenieur Patrick De Baets (foto) nemen het op tegen het intussen bekende duo Rik Van de Walle-Mieke Van Herreweghe. Foto: DVH

Gent -

Rik Van de Walle krijgt minstens één tegenstrever in de strijd om het rectorschap: Karin Raeymaeckers met als running mate Patrick De Baets, nota bene een nauwe collega van Van de Walle. Die reageert ontgoocheld: “We kennen elkaar al 25 jaar en hier heeft hij mij nooit over gesproken.”

Wordt de nieuwe rector een man of een vrouw? Nu ook ­Karin Raeymaeckers zich kandidaat heeft gesteld, barst de strijd om het hoogste ambt van de UGent weer in alle hevigheid los. De naam van Raeymaeckers, een 57-jarige communicatiewetenschapster, deed al langer de ronde in de wandelgangen van de universiteit. Samen met ingenieur Patrick De Baets neemt ze het op tegen Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, die zich nu al voor de derde keer kandidaat stellen. Pikant detail: De Baets is een nauwe collega van Van de Walle, decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Meer zelfs, als academisch secretaris is hij diens rechterhand. En dat ligt gevoelig. “Ik ken Patrick De Baets al 25 jaar en de laatste jaren werkten we zeer nauw samen”, zegt Van de Walle. “Maar over zijn kandidatuur heeft hij mij nooit gesproken. Dat vind ik wel een beetje ontgoochelend, ja. Als je al die jaren samenwerkt, zou je toch verwachten dat je zoiets even meldt. Zeker als openheid een van de sleutelwoorden in je programma is.”

LEES OOK: "We zijn geschokt door de imagoschade die de de universiteit heeft opgelopen"

Moe

Maar ook Van de Walles kandidatuur is niet vrij van kritiek. De vorige verkiezing liep met een sisser af omdat Van de Walle weliswaar zestig procent van de stemmen haalde, maar niet de vereiste tweederdemeerderheid. Zijn aanhang is nog altijd groot, maar sommigen vinden dat zijn krediet is opgebruikt. Vooral de slecht gecommuniceerde deal rond de uitbreiding van het aantal vicerectoren oogstte bakken kritiek. “Dat idee hebben we dan ook laten varen”, aldus Van de Walle, die toegeeft dat het geen gemakkelijke beslissing was om zich opnieuw kandidaat te stellen. “Na de aanslepende verkiezingen zat ik er een beetje door. Ik heb rust moeten nemen. Iedereen was het beu, wij ook. En er zijn mij dingen in de mond gelegd die onjuist waren. Het is de blijvende steun van de mensen die ons de knop heeft doen omdraaien. We gaan er weer voor.”

Alternatief

Vanaf 18 september kunnen studenten, academici en personeel weer stemmen. Om een nieuwe uitputtingsslag te vermijden, werden de regels aangepast. Afhankelijk van het aantal kandidaten, voldoet een gewone meerderheid vanaf de tweede of derde de stemronde. Van de Walle haalde tijdens de vorige verkiezingscyclus zestig procent. Scoort hij straks even goed, dan wordt hij wél de nieuwe rector. Al is dat verre van zeker. Het kiesgedrag van de universiteit bleek eerder bijzonder onvoorspelbaar. Plus: tot vrijdag kunnen zich nóg kandidaten melden. Guido Van Huylenbroeck, die andere kandidaat tijdens de vorige verkiezingen, houdt intussen de lippen stijf op elkaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees