De moord op zijn vriend was zijn ultieme seksfantasie, maar dat was de “grootste vergissing van mijn leven”

De moord op zijn vriend was zijn ultieme seksfantasie, maar dat was de “grootste vergissing van mijn leven”

Wyndham Lathem (links) - Andrew Warren (rechts) Foto: Chicago Police

Het slachtoffer kreeg maar liefst 70 messteken toegediend en was bijna onthoofd toen de politie zijn lichaam vond. De steken waren met zodanig veel kracht toegediend dat een van de messen zelfs afgebroken was. Van de daders wekenlang geen spoor, al kregen enkele goede doelen ondertussen wel nog cheques in naam van het slachtoffer.

Een professor in de microbiologie en een penningmeester. Niemand die verwacht dat die twee in staat zouden zijn tot de brutale moord die ze op 27 juli uitvoerden. Het bleek om een seksuele fantasie te gaan die ze online hadden besproken. Ze wilden samen iemand vermoorden om daarna ook elkaar het leven te benemen. Alleen dat laatste deel van het plan voerden ze nooit uit.

Na een wekenlange zoektocht kon de politie de twee daders van de moord op de 26-jarige Trenton James Cornell-Duranleau vatten. Dat de twee gruwelijk te werk gegaan waren, was bekend zodra het lichaam van hun slachtoffer gevonden werd, maar hun motief maakte alles zo mogelijk nog gruwelijker.

Het slachtoffer Trenton James zou in de nacht van 27 juli bij zijn vaste vriend Wyndham Lathem blijven slapen, niet wetend dat die samen met Andrew Warren een moordcomplot bedacht had dat hem het leven zou kosten. Lathem, 42 en een gerespecteerd professor aan de afdeling microbiologie van Northwestern University in Chicago had de avond ervoor al een kamer vlakbij zijn appartement geboekt voor zijn handlanger Andrew Warren.

“Wyndham, wat doe je?”

Hun slachtoffer lag te slapen toen Lathem Warren om 4.30 uur in de ochtend in alle stilte binnenliet. Lathem vroeg Warren nog om videobeelden te maken van de moord, maar om nog onbekende redenen is dat nooit gebeurd. Lathem sloop naar hun slachtoffer toe en stak hem met een groot mes in de hals en borst.

Schreeuwend en wanhopig terugvechtend werd Cornell-Duranleau wakker, waarna Warren zich ging bemoeien met de moord, de mond van hun slachtoffer bedekte en hem sloeg met een lamp. Ondertussen bleef Lathem tekeergaan met het mes, zo vertelde de openbare aanklager in de rechtbank van Chicago.

Terwijl Lathem het slachtoffer bleef toetakelen, haalde Warren in de keuken twee messen waarmee ook hij Cornell-Duranleau te lijf zou gaan. De laatste woorden van de 26-jarige haarstylist waren naar verluidt: “Wyndham, wat doe je?”

Nagenoeg onthoofd

Het autopsierapport sprak van maar liefst 70 messteken in de rug, hals en borst van het slachtoffer. De wonden waren zo erg dat hij bijna onthoofd was en de steken zo krachtig dat een van messen gebroken was onder de brute kracht waarmee het in het lichaam geploft was.

Het deel van het complot waarbij Warren en Lathem elkaar het leven zouden benemen, werd nooit uitgevoerd. In plaats daarvan fatsoeneerden de twee zichzelf en ontvluchtten ze de stad in een huurauto.

Vanuit een bibliotheek in Wisconsin, goed 280 kilometer verder, pleegde Lathem een anoniem telefoontje naar de portier van zijn gebouw met de mededeling dat er iets gebeurd zou kunnen zijn in zijn appartement. Het was zo dat het lichaam van Cornell-Duranleau ontdekt werd.

“De grootste vergissing van mijn leven”

Terwijl de twee doorreden richting Californië, stuurde Lathem ook nog een video naar zijn familie en vrienden met zijn excuses om de betrokkenheid in de moord. In de video sprak hij over “de grootste vergissing van zijn leven.” Het is allicht daarom dat hij nog twee goede doelen steunde in naam van zijn slachtoffer vooraleer hij zich samen met Warren ging aangeven bij de politie in Californië.

Volgens de openbare aanklager Natosha Toller hadden de 42-jarige Lathem en de 56-jarige Warren elkaar via een online chatroom leren kennen. Daar ontwikkelden ze hun grote moordcomplot. De rechter oordeelde dat de twee mannen in hechtenis zullen blijven tot hun moordproces van start gaat. “De afgrijselijke feiten spreken voor zichzelf”, sprak hij na een samenvatting van die feiten. Beide mannen bekenden de feiten al.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees