Vandalen trekken spoor van vernieling door maïsdoolhof: “Dit is nauwelijks te herstellen”

Vandalen trekken spoor van vernieling door maïsdoolhof: “Dit is nauwelijks te herstellen”

De schade in het doolhof is bijzonder groot. De vandalen trapten onder meer de maïs plat. Foto: Jodw

Putte / Heist-op-den-Berg -

Het heel populaire maïsdoolhof op de gemeentegrens van Beerzel (Putte) met Heist-op-den-Berg heeft onaangenaam nachtelijk bezoek gehad. Vandalen hebben er lelijk huisgehouden. De organisatoren zijn er het hart van in.

De natuurlijke attractie is nog maar open sinds 15 augustus. Nog voor de opening was er sprake van klein vandalisme, maar dat kon vrij snel hersteld worden. Zondag hadden nog zo’n 1.400 mensen een bezoekje gebracht aan de vijfde editie van het popualaire maïsdoolhof.

Toen een medewerker van de vzw Kempens Landschap maandagochtend langskwam, zag die meteen dat er mobiele toiletten waren omgeduwd. Dat bleek nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

Vandalen hadden een spoor van vernieling getrokken in het grote maïsveld tegenover domein Ter Speelbergen.

“Bezoekers moeten onderweg acht vlaggen ontdekken voor ze naar de uitgang op zoek kunnen gaan. Zeven van die vlaggen zijn weggehaald. Ze hangen nochtans zo’n 7 meter hoog op twee palen. De vandalen hebben dus eerst de bovenste paal losgemaakt om de vlag te kunnen stelen”, zegt Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap.

“Verder hebben ze ook veel maïs platgetrapt. Hier en daar zijn er echt grote stukken vernield, wat in een doolhof natuurlijk problemen veroorzaakt. We moeten de gaten dus herstellen met strobalen. Verder waren er heel wat paaltjes met informatie en routeaanduidingen uitgetrokken. Zelfs bij de buren zijn de daders langsgeweest. Ze hebben er bijvoorbeeld een bank omvergegooid en een huisnummer gestolen”, overloopt De Backer de schade.

Begrip

De vzw wil er nu alles aan doen om de schade zo snel en zo goed mogelijk te herstellen. “Dinsdag (vandaag, nvdr.) zijn we sowieso nog gesloten. Woensdag zou het doolhof normaal weer opengaan en dat blijft de bedoeling. We werken met man en macht om het doolhof weer in te richten. Wel is het onmogelijk om alles weer in de originele staat te herstellen. We vragen dus om een beetje begrip van de bezoekers. Onze medewerkers zijn er zelf ook het hart van in. Hier is met een grote ploeg heel hard aan gewerkt om de mensen een leuke dag te laten beleven in het landschap. Dan is het heel zuur dat dit op deze manier geboycot wordt.”

Camera’s

Bij de vzw hopen ze nu dat de daders hun mond voorbij hebben gepraat, zoals dat bij dit soort feiten wel vaker gebeurt.

“Hopelijk heeft iemand iets gezien of gehoord dat naar de daders kan leiden. We roepen iedereen op die informatie heeft om dat met de politie of met ons te delen, eventueel zelfs anoniem. Er is al één tip binnengekomen die ons mogelijk kan helpen. We hopen er nu op dat we de daders kunnen vatten, zodat we een signaal kunnen geven dat dit echt niet door de beugel kan. We denken er ook over na om camera’s te plaatsen als het echt niet anders kan.”

Het maïsdoolhof is nog open tot 24 september. De toegangsprijs bedraagt 4 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees