Hier tap je verse melk uit automaat: “Lekkerder en ecologischer”

Hier tap je verse melk uit automaat: “Lekkerder en ecologischer”

Veronique en Stefaan met hun drie dochters bij hun gloednieuwe melkautomaat. Foto: jdv

Astene / Deinze -

Vanaf 26 augustus kan iedereen verse melk komen tappen aan een splinternieuw automaat op landbouwbedrijf Oud Goed te Parijs. Stefaan en Veronique Christiaens-De Pourcq nemen van dan af een melkautomaat in gebruik. Het is een van de eerste melkautomaten in onze regio.

Als jong landbouwersgezin met drie opgroeiende dochters willen Stefaan en Veronique in de toekomst in melkvee investeren en ze hopen zo het aantal melkkoeien in hun bedrijf van 60 naar 80 op te drijven. Het kweken van vleesdieren wordt enigszins teruggeschroefd.

“Op ons melkveebedrijf produceren we kwalitatief hoogstaande melk voor een coöperatie”, zegt Veronique. “Maar nu stellen we de melk ook rechtstreeks ter beschikking van de consument. Verse melk bezorgt je gerechten een vollere en rijkere smaak. De verse melk is immers niet afgeroomd en bevat een hoger vet- en eiwitgehalte. Dat proef je. Er zijn verschillende redenen om verse melk te gebruiken van ons bedrijf. Zo is de kwaliteit gegarandeerd en voldoet de melk aan alle milieu-, voedselveiligheids-, dierenwelzijns- en hygiënenormen.”

Kleinere afvalberg

“Verder is onze automaat ecologisch verantwoord”, gaat Veronique verder. “Doordat iedereen zijn eigen verpakking gebruikt blijft de afvalberg kleiner en worden heel wat voedselkilometers uitgespaard. Wij gaan 1 euro per liter vragen. De melk is niet voorverpakt.”

Innovatief

Het is de bedoeling dat de klant zijn eigen flessen, plastickan of keteltje meebrengt, zolang de verpakking maar goed afsluitbaar is. Net zoals bij een brood-, fruit-, frisdrank- of snoepautomaat hoef je alleen munten in de gleuf te steken. Je krijgt dan de tegenwaarde in melk. “Leuk is dat ook de toevallige passant, wandelaars of fietsers een bekertje kunnen komen tappen. Onze hoeve ligt namelijk dicht bij het stadsbos”, zegt het koppel. “Om de mensen vertrouwd te maken met het nieuwe automaat, bieden we tijdens het openingsweekend van 26 en 27 augustus één liter melk aan tegen de prijs van 75 eurocent. De dagverse melk wordt iedere dag tussen 7 en 22 uur aangevuld en kan binnen die tijdspanne afgetapt worden. In feite nemen we met de automaat vanuit de melkveesector een korte keten-initiatief. Soms moet je op een landbouwbedrijf innovatief zijn om de toekomst veilig te stellen.”

Je kan het melkautomaat vinden in de in de Parijsestraat 56 in Astene

stefaan_christiaens@skynet.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees