Na Tournée Général zet Jean Blaute nu schouders onder Tournée Locale: “De Westhoek is mijn persoonlijke bierhemel”

© ptb

Van Tournée Générale naar Tournée Locale. Jean Blaute doet het. De presentator van het bierprogramma op tv profileert zich nu ook als bierambassadeur voor een nieuwe campagne rond bieren en de couleur locale van de Westhoek.

Thijs Pattyn

Provinciebedrijf Westtoer en de diensten van Toerisme uit de Westhoek organiseren in september en oktober de nieuwe campagne ‘Tournée locale’ rond lokale bieren, brouwerijen en bieradresjes. Vaste waarden als de bier- en hopfeesten, hoppestoet, Lekker Westhoeks en het Poperings bierfestival worden aangevuld met een nieuw evenement: de Open Brouwerijdag op zondag 24 september in de 10 brouwerijen van de Westhoek.

Bier- en Westhoekliefhebber Jean Blaute is ambassadeur van de campagne. “In deze streek kan je ’s werelds beste bieren proeven. De Westhoek is mijn persoonlijke bierhemel”, vertelt hij. “Ik ben afkomstig van de Vlaamse Ardennen, maar leerde de streek op mijn zestiende kennen tijdens een klasbezoek rond de Eerste Wereldoorlog. In de avondzon de Last Post horen onder de Menenpoort, dat doet iets met een mens. Dat was het begin van mijn band met deze streek. In de jaren 70 begon ik de bieren te proeven, vooral tijdens Festival Dranouter.”

Volkswagenbusje

Blaute deed al verschillende lokale ‘Tournées’, met de fiets, auto en het Volkswagenbusje van Rondje Westhoek. Zijn ervaringen en tips worden gebundeld in een brochure. Hij omschrijft ’t Molenhof in Westvleteren als zijn favoriet eetadresje, Hommelbier als het beste Westhoekbrouwsel en Den Ekster in Dranouter als zijn gezelligste Westhoekcafé.

Blaute prijst ook Stefaan Couttenye aan, de chef van ’t Hommelhof in Watou. “Jean komt geregeld eten en vroeg zelfs zijn vrouw ten huwelijk in mijn zaak, een hele eer”, alus Stefaan, die al 33 jaar bezig is met de bierkeuken.

Andere nieuwigheden in de campagne zijn een concert van Blaute in het Hopmuseum, de eerste Vlaamse biobierhappening in brouwerij De Plukker in Poperinge, muzikale vertelwandelingen met uitleg van zythologen en vertelfestival café-KLAPZ in Langemark-Poelkapelle met foodpairing en volksverhalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus