Politie verhuist want “in het centrum zitten we gevangen”

Politie verhuist want “in het centrum zitten we gevangen”

Kurt Vanryckeghem en Jean-Pierre Coudenys bij de verhuis van de administratieve diensten van de politie naar de Kabeljauwstraat in februari 2015. In de toekomst moeten zo goed als alle politiediensten van de zone hier gevestigd zijn. Foto: kvo

Zwevegem / Anzegem / Avelgem / Spiere-Helkijn / Waregem -

De komende jaren wordt in Waregem fors geïnvesteerd in veiligheid. Er komt niet alleen een nieuwe brandweerkazerne langs de N43 in Sint-Eloois-Vijve, ook de politie krijgt een nieuwe uitvalsbasis.

“Er komt een nieuwbouw in de Kabeljauwstraat”, zegt Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). Daar zitten nu al de administratieve diensten en verantwoordelijken van de politiezone Mira. “Binnen de drie à vier jaar moeten ook de interventiediensten en andere ploegen van de zone er zitten, in een extra gebouw.”

Oplossing communicatieprobleem

De nieuwbouw moet de werking van de zone verbeteren. De voorbije maanden trok politievakbond NSPV aan de alarmbel wegens een gebrek aan personeel bij Mira. Dat probleem werd ondertussen opgelost met een belofte om extra personeelsleden aan te werven. Maar ook de slechte communicatie binnen het korps werd aangekaart, omdat de verantwoordelijken sinds februari 2015 in de Kabeljauwstraat zitten. De nieuwbouw moet dat communicatieprobleem oplossen. “Bovendien is de nieuwbouw is een betere uitvalsbasis: vlakbij de Expresweg en perfect om zowel richting Waregem als richting Anzegem uit te rukken”, zegt Vanryckeghem, ook voorzitter is van het politiecollege. “In het centrum zitten we meer gevangen”, vult korpschef Jean-Pierre Coudenys aan. “Vanuit de Kabeljauwstraat rijden we meteen op de autosnelweg en andere grote wegen. De ontsluiting is een pak beter.”

Wijkkantoren blijven

Bijna alle medewerkers van de zone Mira werken na 2018 vanuit de Kabeljauwstraat. “Bijna, want de wijkkantoren in Spiere, Zwevegem, Anzegem en Avelgem blijven besluit Coudenys. Eenmaal de politie weg is uit het Pand, verhuurt eigenaar Wagso de ruimtes door aan andere bedrijven.

Hoe de nieuwe vestiging eruit zal zien, is nog onbeslist. “De site in de Kabeljauwstraat is groot, er zijn veel mogelijkheden. We weten bijvoorbeeld nog niet of het een losstaande nieuwbouw of aanbouw wordt”, zegt Coudenys.

De realisatie is dan ook pas voor de volgende legislatuur. “We wilden dit al lang, maar de voorbije vijf jaar had geen enkele aangesloten Mira-gemeente er budget voor vrijgemaakt. Dat doen we in de volgende legislatuur wel”, zegt Vanryckeghem.

Kazerne van 3 miljoen euro

Ook de brandweerkazerne langs de N43, tegenover fastfoodzaak Quick, moet in die legislatuur vorm krijgen. De bouw ervan start na 2018. Achter de kazerne komt een nieuwe woonwijk, goed voor 100 woningen. Dat project kost 3 miljoen euro, de kost van het nieuwe politiekantoor moet nog berekend worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio