Na half jaar: 107 ton voedseloverschot herverdeeld in Gent

Na half jaar: 107 ton voedseloverschot herverdeeld in Gent

Perfect eetbaar voedsel dat in de rekken blijft liggen wordt herverdeeld in voedselpakketten en gratis verspreid onder sociale organisaties en restaurants in groot Gent. Foto: archief/fvv

Gent - Via een project tegen voedselverspilling in Gent zijn dit jaar al 107.000 kilogram groenten- en fruitoverschotten gered van de vuilnisbak. Onverkocht voedsel wordt opgehaald in de supermarkten en verdeeld onder sociale organisaties en restaurants. Het project draait veel beter dan verwacht.

Foodsavers is een nieuw project tegen voedselverspilling. van het Gentse OCMW en de Stad Gent. Begin 2017 werd gestart met het ophalen van onverkochte groenten en fruit uit een twintigtal supermarkten in en buiten Gent: Colruyt, Makro en Lidl stapten mee in het project.

Perfect eetbaar voedsel dat de consument in de rekken laat liggen wordt herverdeeld in voedselpakketten en gratis verspreid onder 28 sociale organisaties en restaurants in groot Gent. Een team van tien medewerkers gaat dagelijks op ronde bij 28 winkels. Het voedsel wordt gekoeld bewaard op de UCO-site in de Maïsstraat in Gent en van daaruit herverdeeld.

Foodsavers is voorlopig een succes. Dat blijkt uit cijfers van het Gentse OCMW. Na een half jaar zijn ook Aldi en Delhaize mee aan boord en loopt het herverdeelproject als een trein. Het doel was om op een jaar tijd 100.000 kilogram voedseloverschotten te herverdelen. Dat doel is al behaald: na zes maanden staat de teller op 107.000 kilogram.

“Er is een grote nood aan groenten en fruit bij mensen in armoede”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). “Dankzij dit project hebben zij weer wat meer toegang tot gezonde voeding.” Het OCMW investeerde 180.000 euro in het Foodsavers-project, Stad Gent nog eens 50.000 euro.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio