Disney verbiedt Frozen-act van twee zussen op kinderfeestjes

Disney verbiedt Frozen-act van twee zussen op kinderfeestjes

De Frozenzusjes monterden heel wat ziekenhuispatiëntjes op Foto: Jessa ziekenhuis

Hasselt -

De Hasselse zusjes Steffi (25) en Laurien Decoutere (22) - achternichtjes van nieuwsanker Hanne - mogen niet langer jonge patiëntjes en jarige kinderen blij maken met hun populaire net-écht act als de prinsesjes Elsa en Anna uit “Frozen”. Als ze dat wel blijven doen, zwaait Disney met een schadevergoeding wegens oneerlijke concurrentie.

Steffi en Laurien waren er het hart van in toen ze vorige maand in de brievenbus een aangetekend schrijven aantroffen van het advocatenkantoor van Disney Benelux. “Haal alle foto’s van de website en sociale media waarin jullie verkleed zijn als Elsa en Anna, want zij zijn onze intellectuele eigendom. Geef ons een lijst van alle onofficiële Disney-evenementen die jullie hebben georganiseerd en een boekhouding van de verdiensten”. Zoniet zou de entertainmentgigant een schadevergoeding eisen van de twee zussen.

“Het was toch wel schrikken van het dreigement”, zegt Alexander, de vriend van Laurien. “De maand voordien was de schok al groot geweest voor Laurien en Steffi toen ze op een evenement voor kinderen in Sint-Truiden klaarstonden om op te treden en werden aangesproken door iemand uit een Disneystandje dat daar ook was opgesteld. Die maande de zusjes aan onmiddellijk op te houden met hun act omdat ze te veel geleken op de originele figuren en dus oneerlijke concurrentie betekenden voor Disney.”

Onder de indruk van de brief besloten Laurien en Steffi in te gaan op de dwingende eis en zetten hun populaire act stop om een schade-eis te ontlopen. “Wat wel jammer was omdat Steffi en Laurien het zo graag deden”, zegt Alexander. “Ze leken zo sprekend op de prinsesjes en maakten zoveel kinderen gelukkig met hun act. “

Succes story

Het was Laurien die in 2014 voor het eerst een kostuum van Frozen-prinsesje Anna kocht voor een benefiet voor haar ongeneeslijk zieke neefje Sam Vanhees. Ze vroeg haar zus om in de huid van Elsa te kruipen. Iedereen was enthousiast over hun verschijning en de zusjes kregen meteen de vraag of ze hen konden boeken.

Disney verbiedt Frozen-act van twee zussen op kinderfeestjes
De twee zusjes in hun gewraakte Frozen-kostuum Foto: rr

Hun act werd een succesverhaal. Twee jaar lang maakten ze hun opwachting op menig communiefeestje en verjaardagsparty in Limburg. Eind 2015 richtten ze een klein bedrijfje op. “Ja, ze vroegen een kleine vergoeding die hun verplaatsingen en materialen dekte”, zegt Alexander , “maar als ze op het einde van het jaar een beetje winst overhielden was dat nauwelijks voldoende om een nieuwe pruik te kopen. Bovendien hebben ze nooit een vraag geweigerd om gratis jonge patiëntjes in ziekenhuizen blij te maken met hun verschijning.”

Verstrengd beleid

De zusjes snappen ergens wel dat ze ongevraagd gebruikmaken van de intellectuele eigendom van Disney. “Maar we hopen dat de multinational consequent is en ook al die andere cosplayers die optreden in Disneykostuum zal vragen om ermee op te houden”, zegt Alexander.

Die kans is volgens hem groot , “want Disney vertrouwde ons toe dat het haar beleid zal verstrengen nadat Make-a-Wish een prinses uit Frozen heeft laten “trouwen” met een kankerpatiëntje zonder daarvoor een professionele actrice van Disney in te huren.”

Nieuwe act

Laurien is ondertussen niet bij de pakken blijven zitten en heeft een nieuwe act uitgedokterd voor kinderfeestjes. Die heet “Het Wolkenpaleis”. “We verwijzen daarmee naar neefje Sam met wie het allemaal begon. Sam is ondertussen overleden en kijkt vanuit de wolken goedkeurend toe”, zegt Alexander. “Geen problemen meer met intellectuele rechten want onze nieuwe act telt uitsluitend originele personages die we samen hebben bedacht en uitgeschreven. Ook de kostuums zullen we nu zelf maken”. Steffi doet niet meer mee omdat ze zelf een kindje heeft en hoogzwanger is.

Disney verbiedt Frozen-act van twee zussen op kinderfeestjes
De nieuwe act van Laurien en haar vriend Alexander telt enkel originele personages en kostuums. Foto: rr

En het kostuum , de pruiken en de speciale ooglenzen van de Frozen-prinsesjes waarmee zij zoveel kinderen een twinkeling in de ogen hebben bezorgd? “De herinneringen zijn te mooi om die weg te gooien.”

Corrigeer

MEER NIEUWS