Geproefd: Termont en That Pony, twee nieuwe Gentse bieren

Geproefd: Termont en That Pony, twee nieuwe Gentse bieren

Foto: dvh/bst

Gent - De Gentse bierscene bloeit helemaal open: deze maand zijn opnieuw twee nieuwe Gentse bieren op de markt gekomen. Eentje vernoemd naar Daniël Termont en eentje van de jongens van de befaamde cocktailbar Jigger's. De Gentenaar proefde ze alle twee.

Ouwen Duiker, 13 Pils, L'Arogante, de biertjes van Totem, De Laatste Drinker, De Wilde Brouwers... Er beweegt de laatste jaren vanalles in de Gentse bierwereld. En vanaf nu kunnen de Gentenaars een Termontje bestellen. Er is namelijk een bier op de markt gebracht dat de naam van de Gentse burgervader draagt.

Het bier werd zaterdag voor het eerst geschonken op het Gentse Bierfestival, een jaarlijkse massaproeverij in de VIP-school op de Martelaarslaan. Het is van de hand van De Wilde Brouwers, een jonge Gentse brouwerij die eerder het blonde bier ­Louis XVIII lanceerde, een knipoog naar de passage van de Franse koning in de Veldstraat. De Termont wordt toepasselijk gebrouwen als een amberrood bier van 7 procent.

Een schets van het hoofd van Daniël Termont met een kroon prijkt op het etiket. “Van nieuwjaarsdrink tot Gensche Fieste: als het aan Termont ligt, es ’t in Gent alle doage bal”, staat op de achterkant van het flesje. 

Geproefd: Termont smaakt als een moutige, lichtzoete Belgische amber. Poperingse hop zorgt voor een streepje bitter, maar beperkt genoeg om het toegankelijk te houden. De Wilde Brouwers zegt haar eigen huisgist te gebruiken. De smaak doet ons denken aan typische Belgische gist, maar geeft een eigen touch aan de Termont. Niet uitzonderlijk lekker, maar zeker niet slecht. Veur mij mag da een termontsje zijn!

Een andere nieuwkomer in de Gentse bierwereld is That Pony, het nieuwe huisbier van Pony’s, een bar op de Oude Beestenmarkt van dezelfde zaakvoerders als Jigger’s in Oudburg en Ganzerik in de Druifstraat. Ze lieten de blonde, zeer drinkbare That Pony brouwen bij brouwerij ’t Verzet in West-Vlaanderen en serveren het sinds kort in hun eigen bars.

Het is een lage alcohol (4 procent) blond pilsbier waar fruitige Amerikaanse hop werd toegevoegd. “Het idee ontstond omdat we na onze shift zelf iets wouden drinken. Vaak drinken we dan heel fris smaakvol bier, een fris pintje dat makkelijk binnengaat en de eerste dorst lest”, zegt Ben Bruyneel.

“Daarom hebben we een eigen biertje laten brouwen. In de Ganzerik schenken we de bieren van ’t Verzet al langer, we hebben er dus een goede band mee.” That Pony verschijnt binnenkort in verschillende cafés in Gent, maar wordt niet gebotteld

Geproefd: That Pony is een fris doordrinkertje die neigt naar een session IPA. De droge nasmaak nodigt meteen uit tot nog een glas. Tarwe geeft het bier een vleugje witbier-smaak, maar de fruitige Amerikaanse hop (Mosaic en Cascade) domineert. Qua bitterheid komt That Pony niet in de buurt van een IPA, wat het bier toegankelijker maakt en tot een goed alternatief voor een klassieke Jupiler of Stella. Kunnen we gerust een avondje op gaan pilsen. Schol!

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio