Toerisme in de lift, maar het kan nog beter

Toerisme in de lift, maar het kan nog beter

Schepen Rudolf Scherpereel en Gauthier Renard van de toeristische dienst van Kortrijk. Het historische stadhuis is iedere namiddag geopend. Foto: kkv

Kortrijk -

Toeristen komen naar Kortrijk om diverse redenen. Kortrijk wil naar een kwart miljoen overnachtingen en wil het historische stadsdeel nog beter ontsluiten. Straks kan je de toren van de Sint-Maartenskerk op.

Er stappen steeds minder niet-Kortrijkzanen binnen bij de toeristische dienst in het Begijnhofpark in Kortrijk. Vorig jaar waren er 29.041 bezoekers, dit jaar werden tot nu 16.107 toeristen geteld.

“Cijfers die te verklaren zijn”, zegt Gauthier Renard van de toeristische dienst. “Toeristen zoeken meer online naar informatie. Vroeger startten de dagarrangementen aan ons onthaal toerisme, nu beginnen ze vaak aan museum Texture, wat een toeristische topper is. We noteerden wel een toenemend gebruik van de website en een toename van het mailverkeer. Vorig jaar beantwoordden we 4.559 mails, dat waren er toen al duizend meer dan het jaar voordien.”

Bars in openlucht

Kortrijk stak deze zomer een tandje bij, met de openstelling van het historische stadhuis en de publicatie van een kaart met de bars in openlucht, een voltreffer. Er kwam ook een brochure over hotspots, events en logies, doorspekt met interviews.

Schepen van Toerisme Rudolf Scherpereel (N-VA): “Het aantal overnachtingen in Kortrijk is een betere barometer dan het aantal bezoekers aan de balie van de toeristische dienst. Vorig jaar overnachtten 232.184 mensen in Kortrijk. Dat is een stijging van ongeveer anderhalf procent, ondanks het verdwijnen van twee hotels. Vergeet ook niet dat in de oneven jaren een beurs als Busworld heel wat mensen naar Kortrijk brengt. Dus de cijfers voor 2017 zullen de stijgende tendens volgen. Dat zien we nu al aan het aantal dagarrangementen. Vorig jaar waren er negentig geboekt. Dit jaar zaten we de eerste vijf maanden al aan achtenveertig.”

Alles op wandelafstand

“Als straks de Sint-Maartenstoren ontsloten wordt, in samenwerking met de provincie, zetten we Kortrijk historisch nog meer op de kaart. En we zoeken nu al hoe we het verdwijnen van de beurs Busworld kunnen opvangen met andere initiatieven want die beurs in Kortrijk Xpo bracht heel wat beweging in de stad.”

Toeristen appreciëren in Kortrijk vooral de kleinschaligheid. Je vindt er alles op wandelafstand. Vooral de Fransen komen er graag winkelen. Scherpereel: “De toerist wordt kritischer en eist meer. We proberen aan de vraag te beantwoorden. Zo zou een extra sterrenrestaurant welkom zijn.”

In de toekomst wil de stad via de smart city-telpunten een beter zicht krijgen op de dagjesmensen in Kortrijk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio