10.000 bieren geproefd en nog altijd dorst: is Tim de grootste biernerd van Gent?

10.000 bieren geproefd en nog altijd dorst: is Tim de grootste biernerd van Gent?

Het beste bier? “Onmogelijk te zeggen”, zegt Tim De Roeck. Foto: DVH

Gent -

Hoeveel biertjes heeft u in uw leven al geproefd, denkt u? Minder dan Gentenaar Tim De Roeck alvast. Afgelopen weekend zette hij zijn tienduizendste bierrecensie op de invloedrijke website Ratebeer.com.

De grootste biernerd van Gent is de 34-jarige Tim De Roeck. Hij proefde de voorbije 8 jaar liefst 10.000 bieren en schreef voor elk daarvan een smaakimpressie op de website Ratebeer.com. Dat is een soort Tripadvisor voor bieren, waar kenners van over de hele wereld bieren beoordelen.

Er zijn nog twee Belgen met meer recensies op de website. Maar De Roeck behoort mee tot de internationale top honderd van de reviewers. Om daar te geraken beoordeelt hij elk jaar zo’n 1.500 bieren, gemiddeld drie à vier per dag. Afgelopen weekend vierde hij zijn tienduizendste recensie op het Gents Bierfestival, met het proeven van een bier dat speciaal voor hem werd gebrouwen door de Gentse bierfirma Totem.

“Tienduizend klinkt veel. Maar het gaat om proeven. Ik neem kleine slokjes en ben getraind in het herkennen van smaken. Bovendien deel ik een flesje bijna altijd met vrienden. Een flesje van 33 centiliter delen we makkelijk met drie of vier. Zo raak je makkelijk aan acht à negen bieren op een avond, zonder veel meer dan drie 33 centiliters te drinken.”

Training

Bier proeven is vergelijkbaar met wijn proeven. Drinkers beoordelen op Ratebeer het uitzicht, de geur en de smaak. “Is het bier troebel of helder? Welke kleur heeft het? Hoe voelt het in de mond? Wat haal je uit de smaak? Wat bepaalt de nasmaak? Het is training. Je wordt er beter en beter in.”

Bier beoordelen is geen exacte wetenschap. "Met subtiele bieren, waar we in Belgie redelijk goed zijn, is het voordeel dat ze voor veel mensen drinkbaar zijn. Met uitgesproken bieren wordt het doelpubliek opgedeeld: in mensen die het wel en niet lekker vinden. Dat kan nu eenmaal niet anders."

"Maar dat maakt het net interessant. Er zijn bieren die ik goed beoordeel, ondanks dat ik ze niet echt lekker vind, maar omdat ze interessant zijn. Durven innoveren en originele smaken gebruiken is leuk. Coffee stouts bijvoorbeeld kan ik zeer appreciëren. Ik ben geen fan van koffie, maar kan de smaak wel echt apprecieren."

Leverwaarden

Wat is jouw favoriete bier? "De IPA’s (india pale ale) zijn al heel lang mijn favoriet. En nog altijd eigenlijk. Ik herinner me nog mijn eerste IPA. Die zoete geur met passievrucht en pêchen en ananas... Ik verwachtte een zoet limonade-achtig fruitbier. Maar dan neem je een eerste slok, en het is meteen bitter. En dat trekt in je wangen. Wow! Dit had ik niet verwacht. Daar kan ik nu nog altijd van genieten. Brouwers zijn ook veel beter geworden in het maken van IPA’s. Het einde is nog niet in zicht. Het blijft leuk."

Kan je nog gewoon op café gaan om een pintje te drinken? "Er zijn niet veel cafés waar ze nog bier hebben dat ik nog niet heb gedronken. Meestal kijk ik: hebben ze Orval of geuze, dan neem ik dat. Hebben ze dat niet, dan kijk ik naar de trappisten. Als ze tout court geen trappisten hebben, dan neem ik een cola. Dan is het waarschijnlijk geen goed café."

En wat doet dat met de gezondheid, 10.000 bieren proeven? “Mijn vrouw is huisarts. Ze staat te popelen om mijn leverwaarden te testen. Maar ik denk dat het wel meevalt. Twee dagen per week drink ik geen alcohol. Daar let ik echt op. En zoals gezegd, we delen heel veel. Als ik drie Orvals drink, sta ik nog altijd mijn kop. Het zal dus wel meevallen.”

Beste bier

En nu, nog eens 10.000 bieren? “Wat minderen, denk ik. We zien wel. De hoogste op Ratebeer heeft bijna 50.000 recensies. Dat is wat veel voor mij. (lacht)  Die mens proeft en beoordeelt super efficiënt. Hij heeft voorgeprinte formulieren en omcirkelt gewoon de woorden die hij van toepassing vindt. Ik ben totaal niet efficiënt, ik schrijf alles op. Ik heb al dertig notitieboekjes vol geschreven."

Is er nog wel genoeg bier om te proeven? "Absoluut. Ik kan niet volgen. Een aantal jaar gelden was ik mee met bijna alles wat er uit kwam van bier in Vlaanderen. Maar nu? In mijn frigo staan nog een tweehonderdtal bieren die nog geproefd moeten worden. Ik kan het niet bijhouden. Er is altijd maar meer."

De vraag uit de duizend tenslotte: wat is het beste van die 10.000 bieren? “Onmogelijk te zeggen. Zit je te drinken op het terras in de zon of aan het haardvuur? Ben je met vrienden of wil je een slaapmutsje? Voor elke situatie is een ander bier beter geschikt.”

Bekijk het Ratebeer-profiel van Tim De Roeck om te zien welke 10.000 bieren hij al heeft geproefd, en welke hij de beste beoordeling gaf.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio