Enkel nog wachten op realisatie van Waals gedeelte

Stukje snelweg met voorrang voor fietsers

Stukje snelweg met voorrang voor fietsers

Burgemeester Philippe Willequet en gedeputeerde Peter Hertog (links) rijden het nieuwe stukje fietspad in. Foto: pma

Kluisbergen -

Het nieuwe stuk fietspad op de spoorwegbedding in de Kluisbergense deelgemeente Ruien werd zopas plechtig geopend. Binnenkort kan je van Oudenaarde naar Kortrijk fietsen op de oude spoorwegbedding.

Het nieuwe stukje fietspad was al een tijdje klaar, maar werd nu pas plechtig geopend door gedeputeerde Peter Hertog (SP.A) en burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen). Negen jaar geleden werd het deel tussen Ruien station en Leupegem al aangelegd, nu is het deel klaar tussen het gewezen station in de Kapellestraat en de Kattestraat. De fietssnelweg is 1.500 meter lang en drie meter breed. Uniek is dat de fietser er voorrang heeft op de auto. Wie dit nieuwe gedeelte van het fietspad kruist, moet dus voorrang geven aan het fietsverkeer. De spoorwegbedding zelf wordt even verlaten om het ontstane natuurgebied tussen de Kapellestraat en de Veerstraat te sparen. Aan de Kattestraat, die de grens met Wallonië vormt, stopt het huidige traject. Op Waals grondgebied komt nog een stuk fietspad dat de verbinding zal maken met Kluisbergen en de nieuwe IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem. Uiteindelijk zal je van Kortrijk tot Oudenaarde kunnen fietsen over de oude spoorwegbedding.

Peter Hertog en Philippe Willequet zijn trots dat er geïnvesteerd wordt in een uitgebreid fietsnetwerk. “Oost-Vlaanderen is de fietsprovincie bij uitstek”, klinkt het. “Dit fietspad maakt deel uit van het Oost-Vlaamse Fietssnelwegennetwerk. Het kan behalve voor recreatie ook gebruikt worden voor wie naar school of het werk fietst. De investering bedraagt 257.832 euro, de provincie Oost-Vlaanderen staat in voor zestig procent, het Vlaams Gewest legt de overige veertig procent bij. De gemeente Kluisbergen stelde de gronden ter beschikking. Na oplevering wordt de fietssnelweg eigendom van de gemeente Kluisbergen, die verder instaat voor het goed beheer en onderhoud.”

Op het nieuwe deel hebben fietsers voorrang, aan de Kapellestraat moeten de fietsers dan weer stoppen. In plaats van met beugels te werken, ligt hier een verkeerseiland. “Dat was een eis van Vlaanderen”, zegt Peter Hertog. “Eilanden zouden beter zijn, je kan er ook langs met fietskarren en door middel van haaientanden en borden weet de fietser dat hij aan de Kapellestraat geen voorrang heeft. Maar de bestaande beugels op het traject tussen Ruien en de grens met Oudenaarde blijven voorlopig staan. De tijd zal uitwijzen wat beter is. Het onderhoud gebeurt door de gemeente, na vijftien jaar kan er eens een groter onderhoud nodig zijn, wat dan weer in aanmerking zou komen voor subsidies.” Over de timing op Waals grondgebied kregen we gisteren geen antwoord.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio