Slachtoffer lijkt willekeurig gekozen

Man die ACV-bediende doodschoot, kon zijn ontslag niet verkroppen

Man die ACV-bediende doodschoot, kon zijn ontslag niet verkroppen

Foto: Belga, RR

Diest -

Alles wijst erop dat Sebastian H. (36) uit Werchter ACV-bediende ­Sara Van Passel (38) willekeurig vermoordde. Uit blinde wraak, omdat hij vond dat de vakbond hem niet genoeg hielp na zijn ontslag. “Dit is dramatisch”, zegt zijn ex-werkgever, die vreesde dat Sebastian hem “ook zou ­komen vermoorden”.

Loketbediende Sara Van Passel van het ACV in Diest was een willekeurig slachtoffer van een man bij wie de stoppen door­geslagen waren. De Pool Sebastian H. stapte maandag het ­kantoortje binnen en nam een ticket. Toen hij aan de beurt was, schoot hij tweemaal op de jonge mama van een zoontje van tien. Hij richtte zijn wapen op haar collega, maar draaide zich gewoon om en riep in het ­Engels: “De klus is geklaard.” Daarna sloeg hij op de vlucht.

Alles wijst erop dat de moord een willekeurige wraakoefening was omdat H. vond dat de vakbond hem niet genoeg hielp in zijn “strijd” tegen zijn ex-werk­gever. “Ik heb Sebastian een jaar geleden ontslagen, voor de ­derde keer al, na alles samen tien jaar dienst”, zegt de man, een zelfstandige aannemer uit de streek rond Diest. “Sebastian was een goede stielman maar vooral een dronkaard, hij nam drugs en vervalste zijn werk­fiches. Als hij toch kwam werken, voerde hij geen moer uit en hij stuurde bovendien nog de ­sociale inspectie op me af. Zijn leugens hebben me opgezadeld met een gigantische boete. Ik was bijna failliet.”

Lees ook: Loketbedienden luiden de alarmbel: “Mensen vrágen geen hulp meer, ze eisen hulp. En wel meteen” (+)

Bedreigingen

Man die ACV-bediende doodschoot, kon zijn ontslag niet verkroppen
Ivan Willems, de huisbaas van de dader. Foto: Karel Hemerijckx

Uiteindelijk was de maat vol voor zijn baas, H. werd ontslagen. “Hij is dan naar de vakbond gestapt. Ik heb het ACV nog ­gewaarschuwd dat de man hen blaasjes wijsmaakte. Er kwam een proces van, dat ik in eerste aanleg won. Met steun van de vakbond is hij in beroep gegaan. Dat arrest is nog hangende.”

“Wat er nu gebeurd is, is een absoluut drama. Hij heeft die vrouw, die niks met die hele zaak te maken had, doodgeschoten. Mijn ­andere gasten kennen dat meisje goed. Ze is de vriendelijkste en meest behulpzame van het hele bureau, zeggen ze. Dit is vreselijk, voor haar familie en haar zoontje.”

“Ik wist dat Sebastian iets van plan was. Twee jaar lang heb ik met angst rondgelopen omdat hij me meermaals bedreigde. Ik kom u kapotmaken, riep hij dan. Ik heb de politie verschillende keren gebeld als hij weer ­agressief of stomdronken was. Slechts één keer hebben die een pv opgesteld. Maar er is niks mee gebeurd. Dit kon ook ­niemand voorspellen.”

LEES OOK. Buurtbewoner Josiane wil kaarsjes en lichtjes voor neergeschoten Sara

Van kastje naar de muur

Na de moord vluchtte Sebas­tian H. op zijn Suzuki-motor naar huis. Zijn stiefvader is met hem naar de politie gegaan waar hij zich aangegeven heeft. “Hij heeft de feiten bekend”, klinkt het bij het parket in Leuven. Maar volgens het gerecht heeft de verdachte nog niets gelost over zijn motief.

Bij Sebastian thuis in Bekkevoort heeft de politie de betwiste werkfiches in beslag genomen, bevestigt zijn huisbaas Ivan Willems. De man kan nog altijd niet vatten wat er gebeurd is. “Ik had zelf nooit klachten over hem, maar het klopt dat ­Sebastian overhoop lag met die aannemer”, zegt hij. “Hij toonde me steeds dat zijn paperassen niet in orde waren. Hij voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd. Hij kreeg nergens verhaal, vertelde hij . Ook niet bij het ACV. Hij voelde zich tekortgedaan. Dat hij daarvoor iemand van het leven moet beroven, is vreselijk en op geen enkele ­manier goed te praten.” Het ACV verkoos gisteren niet te ­reageren op de getuigenissen van de werkgever en de huisbaas.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees