Drie keer van den vos

Reynaert de Vos slaat toe, liefst drie keer op dezelfde dag

Reynaert de Vos slaat toe, liefst drie keer op dezelfde dag

Foto: if

Destelbergen - Lang geleden dat u nog iets hoorde van het Reynaertjaar in Destelbergen? Komend weekend komt de sluwe vos opnieuw uit zijn hol, en nog wel liefst drie keer op dezelfde avond. Een unicum. Met een satirisch poppenspel, een overzichtstentoonstelling "Reynaert in de boekskes" in het GeMuDes en een creatieve benadering van het thema in Dienstencentrum... jawel, De Reinaert.

Onder de noemer "Drie keer van de vos" staat Destelbergen voor een druk weekend: vrijdagavond is er om 19 uur een satirisch poppenspel "Vossenstreken" voor volwassenen in zaal Berghine, door het gezelschap Pedrolino. Een ideale gelegenheid om op een speelse manier een paar dubbele bodems en moraallaagjes in en rond het Reynaertverhaal op te dissen. Deze voorstelling is helaas al volzet.

Een uurtje later opent in het GeMuDes - het kleine museum aan de zijkant van het gemeentehuis - "Reynaert uit de boekskens", een tentoonstelling in samenwerking met de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Daarin wordt niet alleen op de verschillende versies en handschriften gefocust, maar wel op de visualisatie van de sluwe vos. Geen toeval, want onze plaatselijke beeldhouwer Firmin De Vos heeft natuurlijk een belangrijk aandeel in de beeldvorming rond de figuur van zijn naamgenoot. Een en ander is gebald in een fraaie kermistentoonstelling, die voor het grote publiek vanaf zaterdag 26 augustus tot en met 17 september, de dag van de jaarlijkse plantenbeurs, te bezichtigen is tijdens de openingsuren van het GeMuDes, dat met de kermisdagen ook de deuren frequenter openzet dan tijdens gewone weekends. Het museum is tijdens de hele tentoonstellingsperiode alleen op vrijdag gesloten trouwens. 

Geen twee zonder drie: een half uurtje later, rond 20.30 uur, opent in het lokaal dienstencentrum in de Kerkham 3 een tentoonstelling van de creagroepen kalligrafie, schilderen en kunst met kleine k. Ongetwijfeld goed voor een mooie kijk op een creatieve kunstzinnige benadering van de figuur van Reinaert (of Reynaert, want spellingvarianten zijn er genoeg van de " felle met de rode baard.")

Vrijdag 25 augustus, 19 uur "Vossenstreken", 20 uur "Reynaert in de boekskens" en 20.30 uur "Expo Van den Vos Reynaerde". Zeg niet dat u het niet geweten dat Reynaert in Destelbergen op de loer lag. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio