Opgefriste samentuin moet sociale cohesie verder versterken

Groenten uit Zellik worden vlak naast drukste snelweg van het lang geteeld

Groenten uit Zellik worden vlak naast drukste snelweg van het lang geteeld

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege is enthousiast over het initiatief. Foto: mvl

Asse -

Aan het Molenbeekdal brachten donderdag verschillende initiatiefnemers en beleidsmakers een bezoek aan de volkstuin die deel uitmaakt van het landontwikkelingsproject ‘Molenbeek & Maalbeek’. Naast de R0 worden dus tomaten en bonen gekweekt.

Een oase van rust met verschillende tuintjes waar groenten en fruit gekweekt wordt. Je verwacht het niet vlak naast de drukste snelweg van België en in het midden van een bedrijvenpark. Toch ontwikkelt zich hier al enkele jaren een ‘samentuin’ via het project ‘Groe(n)ten uit Zellik. De samentuin is een VELT-onderdeel van het landontwikkelingsproject ‘Molenbeek & Maalbeek’ dat in de ruime omgeving van Zellik probeert om de nog resterende groene ruimtes te vrijwaren en met mekaar in verbinding brengt.

Scholen

Reej Masschelein van VELT groot Asse is de drijvende kracht achter de volkstuin. “Het samen tuinieren is de sociale component van het landinrichtingsproject”, licht Reej het project toe. “We zijn er zes jaar geleden mee gestart op een stuk grond van 6,5 are, maar ondertussen is de volkstuin al gegroeid. Groe(n)ten uit Zellik staat voor samenwerking. Zo werken we al samen met Zellikse scholen en ook maatschappelijk werkers hebben hier een project lopen. We hopen in de toekomst nog meer mensen naar deze volkstuin te lokken.”

Verdere uitbreiding

In de volkstuin kunnen inwoners van het sterk verstedelijkte Zellik toch aan ecologisch tuinieren doen. Taal, cultuur of achtergrond speelt hierbij geen belang, iedereen kan op een stukje grond groenten bewerken die achteraf geoogst en verdeeld worden. In het najaar wordt de samentuin nog verder uitgebreid. Er worden enkele poelen aangelegd en vooraan komt een ecologische ‘samen'tuinhuis.

De verschillende partners zoals het gemeentebestuur van Asse, VELT, Natuurpunt, Regionaal Landschap Groene Corridor en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kregen in aanwezigheid van Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) een rondleiding langs de bloeiende volkstuin.

1,1 miljoen

De VLM investeerde het afgelopen jaar al 1,1 miljoen euro in de aanleg van de tuin en de omgeving met onder meer veiligere fiets- en wandelverbindingen. “Dit is een totaalproject”, vertelt de minister enthousiast na de rondleiding. “Deze tuin versterkt de sociale cohesie in de buurt. Maar de andere werken hier in het Molenbeekdal zorgen voor een veiligere en groene omgeving. Het is belangrijk dat we die groene long in de rand langs de hoofdstad blijven versterken.”

INFO

De volkstuin is van maart tot oktober open op zaterdagvoormiddag

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio