Nog niet beslist of doodrijder Merel terug naar gevangenis moet

Nog niet beslist of doodrijder Merel terug naar gevangenis moet

Foto: BELGA

Brussel -

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) heeft nog niet beslist of Muhammed Aytekin, de 22-jarige jongeman uit Schaarbeek die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, terug naar de gevangenis moet. De man was een vijftal maanden geleden door de SURB vrijgelaten, omdat hij een ernstige oogziekte heeft, maar volgens het Brusselse parket is zijn toestand zodanig verbeterd, dat hij terug in staat is om zijn straf uit te zitten. De SURB wil meer duidelijkheid over die medische toestand en geeft de verdediging de kans om bijkomende medische rapporten neer te leggen.

Merel De Prins werd eind oktober 2015 aangereden in Vilvoorde, toen ze de straat overstak. De man die haar had aangereden, de 22-jarige Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland, maar meldde zich daarna toch bij de politie. De jongeman had nooit een rijbewijs gehaald, maar had wel zeven keer een rijverbod opgelegd gekregen.

Op 26 januari veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank Aytekin nog tot een effectieve celstraf van 5 jaar, maar korte tijd later werd de jongeman vrijgelaten, nadat drie artsen hadden vastgesteld, dat hij een zware oogziekte heeft en dat hij dreigde blind te worden, als hij in gevangenis bleef.

Het parket van Brussel liet Aytekin onderzoeken door een wetsgeneesheer en stelde op basis van diens verslag dat zijn toestand zodanig verbeterd was, dat hij terug in staat is om zijn straf uit te zitten. De advocaat van de man, mr De Vlaemynck, wierp op dat dit verslag niet tegensprekelijk was en vroeg de aanstelling van een oogarts-deskundige.

De SURB is niet op die vraag ingegaan, maar geeft de verdediging wel de kans bijkomende medische rapporten van Aytekins artsen neer te leggen.

Corrigeer

MEER NIEUWS