Oude accu’s van elektrische wagens in België voor het eerst hergebruikt

Oude accu’s van elektrische wagens in België voor het eerst hergebruikt

Foto: Getty Images/iStockphoto

Brussel -

Opgebruikte accu’s van hybride en elektrische wagens in België hebben voor het eerst een tweede leven gekregen. De batterijen worden nu gebruikt om energie op te slaan in Kameroen, zo blijkt donderdag uit een mededeling van Febelauto.

Febelauto is de sectorfederatie die zich bezighoudt met de inzameling en verwerking van afgedankte voertuigen. Sinds kort houdt de organisatie zich ook bezig met het zoeken naar duurzame oplossingen voor de litihium-ionbatterijen van de elektrische en hybride voertuigen die in ons land rondrijden.

Vorige maand hebben die batterijen voor het eerst een nieuwe invulling gekregen, zegt directeur Catherine Lenaerts. Dat gebeurde met negen elektrische accu’s die werden aangeleverd door D’Ieteren, de Belgische verdeler en invoerder voor Volkswagen en Porsche.

Nog steeds hoge opslagcapaciteit

“Die batterijen zijn naar het Nederlandse bedrijf EcarACCU gestuurd, dat gespecialiseerd is in het hergebruik ervan”, zegt Lenaerts. Accu’s van elektrische voertuigen hebben aan het einde van hun levenscyclus immers nog altijd een hoge opslagcapaciteit. Ze kunnen daardoor nog jarenlang gebruikt worden voor de opslag van energie.

“Minstens een deel van de batterijen is gemonteerd in een container die nu in Kameroen wordt ingezet om energie op te slaan die via zonnepanelen werd opgewekt. Daardoor kunnen scholen in afgelegen gebieden van energie worden voorzien”, aldus Lenaerts.

Volgens Febelauto gaat het om een primeur die in de toekomst nog veel navolging zal krijgen in ons land. “Zowat negentig procent van de invoerders heeft een intentieverklaring daarover ondertekend”, zo klinkt het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees