Duinengrond van Sint-André zorgt mee voor filtratie van afvalwater

Uniek in wereld: van rioolwater tot proper kraantjeswater

Uniek in wereld: van rioolwater tot proper kraantjeswater

Technisch medewerker Brandon Geryl bij de installatie in Wulpen waaraan je zaterdag een bezoekje kunt brengen. Foto: thv

De Panne / Koksijde -

Woon je aan de Westkust of in het hinterland, dan drink je al een jaar jouw eigen afvalwater uit de kraan. In Wulpen staat Vlaanderens enige zuiveringsinstallatie die lokaal rioleringswater zo goed reinigt. Morgen zaterdag kun je uitzonderlijk een bezoek brengen aan de vernieuwde installatie.

De kans bestaat dat je het niet wist, maar al ongeveer een jaar vloeit er uit de kranen aan de Westkust en het hinterland kraantjeswater met daarin een gedeelte gezuiverd rioolwater. De zuiveringsinstallatie van Aquafin in Wulpen is de enige in ons land die rioolwater omzet in gezuiverd water. Dat wordt uiteindelijk door de drinkwatermaatschappij IWVA gebruikt als de basis voor gezond kraantjeswater.

Na de membraanfiltratie in het Water Productie Centrum Torreele, gaat het superheldere water nog voor zo'n dertig tot vijftig dagen de duinengrond van Sint-André in, waar het met grondwater gemengd wordt. Dat maakt het proces niet alleen uniek in ons land, maar zelfs in de hele wereld zijn er geen handvol gelijkaardige projecten.

“Aquafin investeerde ruim acht miljoen euro in de installatie om het rioolwater te zuiveren en was meer dan drie jaar lang bezig met het ombouwen van de site”, zegt woordvoerder Nico Van Gestel. “Op vandaag kunnen we maar liefst 1.217 liter afvalwater per seconde verwerken. We kunnen daardoor water leveren voor 136.000 mensen in de zomer. Maar de investeringen hebben niet alleen een gunstig effect op onze capaciteit, ook de natuur vaart er wel bij. Door de uitbreiding van de bestaande pompcapaciteit komt er nu minder ongezuiverd afvalwater in de natuur terecht. Dat heeft onder andere op de waterloop Langgleed een positief effect.”

Rondleiding

Geïnteresseerden krijgen morgen zaterdag tussen 10 uur en 17 uur een rondleiding op de site van het Water Productie Centrum Torreele in Wulpen. Op dezelfde dag kun je ook de Watertoren Groenendijk in Oostduinkerke (kruispunt Nieuwpoortseweg en Kinderlaan) beklimmen en genieten van het vergezicht. Op Domein Cabour en het IWVA Museum in Adinkerke (Moersteenweg 141) legt een gids je om 10.30 uur en 14.30 uur de geschiedenis van de waterwinning uit die tijdens de WO I ontstond.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio