Ze staat al 45 jaar achter de toog, maar aan stoppen denkt Henriette (72) nog lang niet

Ze staat al 45 jaar achter de toog, maar aan stoppen denkt Henriette (72) nog lang niet

Henriette Puype en haar man Jozef Van Daele beleven nog steeds leuke tijden in hun café ’t Strooyhof. Foto: dli

Zedelgem -

Al 45 jaar staat Henriette Puype (72) achter de tapkast van café ’t Strooyhof in Veldegem. En de kranige cafébazin is nog lang niet van plan om ermee op te houden. “Vanwaar ik de energie haal? Ik ben graag bij de mensen.”

In café ’t Strooyhof in Veldegem regeert de rust. “Ik vergeet soms de radio aan te zetten, maar daar vragen de klanten ook niet naar”, vertelt cafébazin Henriette Puype. “Want als er muziek is, verstaan ze elkaar niet zo goed meer.” Haar klanten komen op de eerste plaats, al 45 jaar lang. Geen show, wél authenticiteit. Anno 2017 is café ’t Strooyhof een baken van rust. Steeds zeldzamer in een razende wereld.

Henriette, getrouwd met Jozef Van Daele, begon in 1968 met een bierronde in het Veldegemse. “Met een camionette reed ik rond in het dorp. Eerst van deur tot deur, het was de enige manier om klanten te maken.”

Op 1 mei 1972 zwaaiden in de Rembertstraat in het ouderlijke huis van Jozef de deuren van café ’t Strooyhof open. Tien jaar na de opening kreeg het café er een feestzaal bij. Het zaaltje blijkt 35 jaar later nog steeds enorm populair.

’t Strooyhof, genoemd naar de beek die achter het café stroomt, is een echt volkscafé. De wielertoeristen, Woensdagvrienden, wielerclub Velosport Veldegem, kaartclubs, voetbalvrienden: allemaal hebben ze er een thuis. “We beleefden fantastische tijden en zijn meegegroeid met onze klanten”, zegt Henriette. “Op zondagochtend vind je hier zeventiger en tachtigers en vloeit de koffie bij beken.”

Biechtmoeder

Voor anekdotes of andere roddels moet je niet bij de cafébazin zijn. “Hoe moeilijk het is om een café te houden? Je moet kunnen luisteren als een biechtmoeder: horen, zien en zwijgen. Als je het niet graag doet, dan hou je het niet vol.” Henriette is inmiddels 72 en werkt halftijds, maar aan stoppen denkt ze nog lang niet. “Het lange rechtstaan begint door te wegen, maar ik zou het zonder twijfel opnieuw doen.”

Café ’t Strooyhof in de Remebertstraat in Veldegem is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio