“Mijn mentale weerbaarheid alweer op de proef gesteld"

Beni Monsecour in Haïti: op zoek naar proviand, succes met zijn voetbalploeg en.. een koe

Wachten.... tijd voor een selfie Foto: if

Destelbergen - Beni Monsecour is terug thuis. Niet bij zijn echtgenote Anja en zijn kinderen, maar in Haïti, in het weeshuisproject waar hij al jaren zijn hart en ziel en zijn centen insteekt. Vorig weekend is hij afgereisd naar het bloedhete Port-au-Prince, om daarna naar St-Michel de l’Atalaye door te reizen. Er wachtte hem een warme ontvangst door de kids, een ongeziene stortbui.. en een stier zonder koe. Beni ging meteen aan de slag.

“Vliegtuigreizen naar Port au Prince zijn nooit populair, al heb je er veel beenruimte”, grapt de Heusdenaar in zijn eerste verslagje. Zijn eerste opdracht was dinsdagmiddag (onze tijd) na weinig slaap wegens te warm een pick-up huren, proviand inslaan en de tocht van zes uur langs zeer landelijke wegen naar St.-Michel de l'Attelaye aanvatten. Een riskante onderneming die zijn geduld al op de proef stelde, want de pick-up vertrok met liefst vijf uur vertraging.

Na een fijn welkom met gezang van de kids – er zijn twee nieuwe bewonertjes, twee zusjes - en een klaarstaande kamer die piekfijn in orde was, hielpen de kinderen mee het proviand uitladen. Beni was vooral al erg geïnteresseerd hoe het eraan toe ging met zijn voetbalploegje, dat  hij materieel ondersteund had. “Het probleem bleek nu het oefenmateriaal te zijn, ik heb ze een budget gegeven om goed werk te leveren het komende seizoen en opgedragen om goed voor het materiaal te zorgen”, zegt hij.  “Zondag spelen ze trouwens de finale van een groot tornooi, ik heb ze in elk geval een flinke winstpremie beloofd.”

Ook de natuur is indrukwekkend in Haïti, zo vernemen we. “De hemelsluizen gingen hier de voorbije week open met bliksemschichten zoals ik het nooit eerder zag. We mogen ons in eigen land hier gelukkig prijzen met asfalt, riolering en een dak boven ons hoofd.  Opnieuw zie je hoe kwetsbaar hier alles is: mijn mentale weerbaarheid werd op de proef gesteld toen kleine kinderen bijna naakt en doorweekt van de regen bij mij kwamen, rillend van de kou, op hun blote voeten in de modder.  Ze vroegen om een ballon…. maar die waren helaas al allemaal uitgedeeld.”

Verder is er ook nog het”mysterie” van de plots verdwenen koe in het weeshuisproject. Ook daar moet Beni de komende weken een mouw aanpassen: op zoek gaan naar een andere koe dus, zodat de stier er opnieuw gezelschap krijgt.

Goed nieuws is ook dat er -voorlopig althans - een internetverbinding is terplaatse. Via de FB-pagina van “Red een Kind” heeft u de kans om met de Heusdenaar in contact te komen. Niet dat hij niks anders te doen heeft dan op Facebook te zitten, maar een schouderklopje of een aanmoediging voor de berg werk die hij er verzet, is zeker welkom. Nog welkomer is uw warme steun, waarvan elke eurocent goed besteed wordt:  een gift op BE58 7370 3190 6979, zeker doen!

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio