Vader van kleuter (3) die stierf bij aanslag Ramblas: “Ik moet een moslim knuffelen”

Vader van kleuter (3) die stierf bij aanslag Ramblas: “Ik moet een moslim knuffelen”

Foto: AP

Javier Martinez heeft de zwaarste week van zijn leven achter de rug: zijn 3-jarig zoontje kwam om het leven bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Hoewel het kindje slachtoffer werd van moslimextremisten, wilde Javier er een punt van maken dat hij geen wrok koestert tegen de moslimgemeenschap en dat leidde tot een ontroerend moment: “Ik moest de imam troosten.”

Op donderdag 17 augustus bereikt Javier het nieuws dat een bestelbusje is ingereden op voetgangers op de Ramblas. Zijn ex-vrouw is daar onder meer met hun 3-jarig zoontje Xavi. Dan krijgt de vader te horen dat zijn zoontje één van de slachtoffers is. Hij vertrekt direct naar de wereldwijd bekende straat in Barcelona. Per taxi, want rijden lukte niet meer: “Mijn benen trilden”, zegt hij tegen de Spaanse krant El Periódico.

Slecht nieuws

Xavi is inmiddels naar een dokter gebracht. Javier zal later vernemen dat een politieagent het jongetje ter plaatse probeerde te reanimeren met een defibrillator in een apotheek. Aangezien de agent geen ambulance ziet, legt hij Xavi in zijn patrouillewagen en rijdt hij naar een dokter. Javier wordt daar met zijn zoontje herenigd. De dokter zegt tegen de vader dat, hoewel Xavi nog een hartslag heeft, het kindje na 20 minuten reanimatie nog niet bij bewust zijn is. Daarop vertrekken Javier en zijn ex-vrouw met hun zoontje naar een ziekenhuis. Niet veel later krijgen ze slecht nieuws: Xavi is overleden.

Moslim knuffelen

Een week na de gebeurtenissen wilde Javier zijn dankbaarheid tonen voor de vele reacties op zijn verlies, maar ook een belangrijke boodschap delen. Hij gaf donderdag een toespraak: “Ik wil iedereen bedanken. Ik ben blij om te zien dat de Ramblas weer vol raakt. Wees niet bang”, aldus Javier. “Ik weet dat er nog een kindje omkwam bij de aanslag. Ik heb niemand van zijn familie kunnen ontmoeten, maar ik deel hun pijn. Ik deel ook de pijn van familieleden van de terroristen. We zijn allemaal mensen.”

Javier zegt verder dat hij wil dat er ook nog iets goeds uit de dood van zijn zoontje voortkomt. Hij stelt daarbij dat iedereen welkom is in Catalonië en dat er geen wrok moet worden gekoesterd tegen de moslimgemeenschap. “Ik moet een moslim knuffelen. Om aan te tonen dat niemand bang hoeft te zijn.” Na de toespraak werd Javier vergezeld door Driss Sally, de imam van de woonplaats van Javier. Het tweetal deelde een emotionele omhelzing, waarbij de imam in tranen uitbarstte. Javier gaf hem vervolgens een kusje op zijn hoofd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S