REACTIES. Floris De Tier: “Ik kan alleen maar sterker worden”

REACTIES. Floris De Tier: “Ik kan alleen maar sterker worden”

Foto: Photo News

Floris De Tier (LottoNL-Jumbo) nestelde zich vrijdag met een zesde plaats in de top tien van de zevende rit in de Vuelta. De 25-jarige renner uit Gavere kwam zaterdag ten val in de openingsploegentijdrit, maar kwam vrijdag boven water en schoof mee in de goede vlucht.

De Tier is bezig aan zijn eerste grote ronde en wilde vooral ervaring opdoen in de Vuelta en kopman Steven Kruijswijk bijstaan. Vrijdag was hij samen met Thomas De Gendt één van de twee Belgen in de vroege vlucht van veertien. “Het was een goede zaak voor de ploeg dat er iemand mee was in de ontsnapping”, deed hij uit de doeken. “In het begin keek ik een beetje de kat uit de boom, wachtte ik de situatie af en deed ik mijn deel van het werk niet, maar na tien kilometer besloot ik toch om rustig mee op kop rond te draaien. Niet te snel, want ik wilde een beetje energie sparen.”

“In het begin waren de andere jongens in de kopgroep een beetje lastig op mij omdat ik niet meedraaide, maar uiteindelijk deed ik dat wel en ik denk dat we goed samengewerkt hebben. Tot net voor de slotklim. Toen begonnen ze opeens te demarreren, maar uiteindelijk raakte wel niemand weg voor die klim.”

Het kwam dus op die kasseiklim aan. “Het is jammer dat ik lang meedoe voor de overwinning, maar finaal kraak ik op 50 meter van de top en moet ik de anderen laten rijden.” Mohoric was weg, samen met De Gendt, Poljanski en De Marchi. De Tier verzeilde in een groepje van drie net achter hen en wist hen niet meer bij te benen in de afdaling. “Ik ben wel een beetje ontgoocheld nu, in een eerste reactie, omdat ik er toch dicht bij was en een renner wil altijd meer. Maar als je me voor de Vuelta had gezegd dat ik hier als zesde zou eindigen in zo’n mooie rit, dan had ik daar zeker voor getekend. Ik kom nog een beetje te kort op die klim en kraak net voor de top. Dit is mijn rondedebuut en normaal gezien word je wel sterker van een grote ronde. Ik hoop dat dat bij mij ook het geval is en dat het me zal helpen in de toekomst. Ik ben nog jong en koers nog niet zo lang op de weg (De Tier begon als veldrijder en werd pas in 2015 prof bij Topsport Vlaanderen-Baloise), ik kan alleen maar sterker worden. Als je ziet met welke renners ik hier op pad was, moet ik al bij al tevreden zijn over mijn koers en mijn resultaat.”

Thomas De Gendt: “Ik zal blijven in de aanval trekken”

Thomas De Gendt reed uiteindelijk als vierde op vijftien seconden van winnaar Mohoric over de meet. “De ontsnapping was vrij snel gevormd en we werkten meteen goed samen. Ondanks de zeven minuten voorsprong bleven we toch een hoog tempo ontwikkelen. We wisten dat het laatste klimmetje cruciaal zou zijn en daar wilde ik mijn energie voor sparen. Vooraf iets proberen had geen zin. Op de klim zat iedereen à bloc en Mohoric reed op kousenvoeten weg. Hij bleek net iets frisser te zijn dan de rest van ons.”

“De sterkste heeft gewonnen, dat is duidelijk. Van Mohoric is geweten dat hij een sterke daler is, maar mijn twee kompanen zijn dat ook en toch konden we de kloof niet kleiner maken. Op het vlakke hadden we nog wat kans maar een kilometer voor de streep wisten we dat het over was. Ik heb vol gereden en dacht enkel aan de zege, een topdrieplaats was niet van belang. Ik ben blij dat de benen steeds beter aanvoelen. Dit is immers mijn eerste koers sinds de Tour. Ik zal blijven in de aanval trekken deze Vuelta en hopelijk komt er iets uit de bus.”

Mohoric: “Ik wist dat ik in de afdaling kon wegrijden

Matej Mohoric heeft zijn eerste zege in een grote ronde en in de WorldTour beet. “Ongelooflijk”, reageerde hij. “Het is lang geleden dat ik nog een grote zege wist te pakken.”

Voor Mohoric, in 2012 wereldkampioen bij de junioren en in 2013 bij de beloften, is zijn tweede profzege. Vorig jaar won hij in China een etappe in de Ronde van Hainan (2.BC). “Ik heb altijd hard gewerkt, mijn beste beentje voorgezet in de koersen, maar won niet. Nu heb ik wel weer een grote zege beet en dat doet ongelooflijk veel deugd.”

Mohoric was ook woensdag al mee in de vroege vlucht, maar toen won Lutsenko op de slotklim en werd hij vierde op ruim een minuut. “Ik schoof toen ook mee en voelde me goed, maar dat was een rit en finish die me minder goed lag. Toch wist ik nog een vierde plaats uit de brand te slepen, dus dan heb je echt wel de goede conditie te pakken.”

“Mijn ploeg wilde dat ik vandaag zou meegaan in de ontsnapping en dat is me ook gelukt. Onderweg probeerde ik zo veel mogelijk energie te sparen en dan heb ik gewoon gewacht tot de slotklim en daarna de afdaling. Ik ben een goede daler en wist dat ik kans maakte om in die afdaling weg te rijden.”

De Sloveen toonde zich duidelijk de betere, versnelde omhoog, reed even alleen, maar zag nog drie anderen terugkeren. Uiteindelijk reed hij weg in de afdaling en bleef hij voorop. “Ik ben enorm blij dat ik de kans die ik hier kreeg volop heb gegrepen. Dit is een mooie overwinning voor mij en mijn team”, eindigde de renner, die volgend jaar bij Bahrein-Merida aan de slag gaat.

Corrigeer