Soldaten schieten man dood die hen met mes aanvalt in hartje Brussel

In de Emile Jacqmainlaan in Brussel is een soldaat gewond geraakt nadat twee militairen werden aangevallen door een man met een groot mes. Hij riep "Allahu akbar". De militairen openden het vuur en schoten de dader neer. Die overleed aan zijn verwondingen. De aanvaller was een 30-jarige Somaliër.

Het incicent deed zich rond 20.15 uur voor in de Emile Jacqmainlaan, ter hoogte van nummer 53. Dat is vlakbij de Grote Markt. Een man kwam met een groot mes of machete op drie soldaten aflopen. Hij riep tot twee keer toe "Allahu akbar" en viel de militairen langs achter aan. Het federaal parket bevestigt dat slechts één van de militairen lichtgewond raakte, terwijl er eerder sprake was van twee gewonden. In een reactie hebben de soldaten de man neergeschoten.

Aanvaller overleden

De aanvaller raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Hij werd volgens ooggetuigen eerst ter plekke gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden, bevestigt het parket. Het gaat om een 30-jarige man uit Somalië. Hij woonde in de regio van Brugge en zou hier legaal hebben verbleven. De man was bij het gerecht bekend voor kleine feiten, maar niet voor terrorisme.

Het onderzoek is overgaan van het Brussels naar het federaal parket. Dat betekent dat de aanval wordt beschouwd als een terroristische daad. Over de motieven van de dader is nog niets bekend

Geïsoleerde daad

Volgens de Brusselse burgemeester Philippe Close handelde de dader in zijn eentje. "Het gaat om een geïsoleerde daad door één dader", aldus Close. Hij benadrukt nog dat er een goede samenwerking is tussen de politie, het parket en de militairen, en dat het gewone leven in Brussel zijn gang blijft gaan. Er zijn geen evenementen afgeschaft, aldus de burgemeester.

Dreigingsniveau niet verhoogd
Het dreigingsniveau in ons land blijft na de mesaanval onveranderd. Dat meldt een woordvoerder van het crisiscentrum.
Het dreigingsniveau blijft op niveau drie op een schaal van vier. Dat betekent dat de dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is.
Het kabinet van premier Charles Michel laat nog weten dat het vrijdagavond niet verder zal communiceren over de zaak.

Molotovcocktail

Donderdag werd er al een molotovcocktail naar een politiebureau in de wijk Marollen gegooid. Het is niet bekend of beize zaken verband met elkaar houden.

 

Soldaten schieten man dood die hen met mes aanvalt in hartje Brussel

Premier Charles Michel tweette al zijn felicitaties voor de militairen.

Het openbaar vervoer in de buurt werd stilgelegd.

Het Crisiscenter meldt dat de situatie onder controle is. 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees