Controversiële tentoonstelling verlengd wegens groot succes: “Ook kinderen reageren erg positief”

De galerie moest dit beeld wegnemen. Foto: ycs

Jette -

Atelier34zero verlengt de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Keith Boadwee. Het zeil met de grote foto waarop Boadwee in zijn eigen gezicht plast, werd na protest verwijderd. Maar er hangt wel een andere in de plaats.

Een naakte kunstenaar die als zitbank dient voor vijf naakte mannen. Het groot zeil dat vandaag in de tuin van Atelier34zero hangt, wordt niet door iedereen geapprecieerd. Maar het is een light versie van de eerste die een naakte Boadwee afbeeldde terwijl hij in zijn eigen gezicht plast. Dat zeil werd na protest en onder druk van de gemeente verwijderd.

“Over het nieuwe zeil zijn ook al een paar negatieve reacties gekomen van mensen uit de buurt, maar daar trekken we ons niets van aan”, zegt museumdirecteur Wodek. “We zijn niet verantwoordelijk voor de culturele opvoeding van de mensen.”

De solotentoonstelling van Boadwee liep van 24 juni tot 31 augustus, maar is nu verlengd met drie weken. “De bezoekers reageerden enthousiast en we hadden de mogelijkheid om ze te verlengen,” zegt Wodek.

Humor

De expo bevat naast foto's ook collages, schilderijen en tekeningen van de Amerikaanse kunstenaar. Het lichaam, en met name het mannelijke geslachtsorgaan, zijn alomtegenwoordig.

“Er zit veel humor in zijn werk, maar het gaat verder dan dat”, zegt kunsthistoricus Gatiën Du Bois. “We leven in een maatschappij waarin de heteroseksuele man de norm bepaalt. Boadwee stelt die norm in vraag en zoekt de grenzen op over wat mag en wat niet. Hij neemt zijn kunst erg serieus, maar vindt het niet erg dat mensen niet verder gaan dan die eerste, humoristische laag.”

Sommige bezoekers zijn toch wel gechoqueerd. “Maar de meesten tonen oprecht interesse voor wat de kunstenaar wil vertellen”, zegt Du Bois. “Af en toe ontvangen we ook kinderen en ook die reageren positief. Ze zijn niet gechoqueerd, maar vragen zich wel af waarom er enkel naakte mannen en geen naakte vrouwen te zien zijn.”

Wie het werk van Boadwee wil zien, kan nog tot 24 september terecht in Atelier34zero.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees