Belgen trakteren vluchtelingen op bokes met choco: “Ze zijn niet gewoon van kaas tussen boterham te eten”

Belgen trakteren vluchtelingen op bokes met choco: “Ze zijn niet gewoon van kaas tussen boterham te eten”

Denise deelt boterhammen met choco uit aan de vluchtelingen die in de rij staan aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Foto: put

Brussel -

Sinds kort worden asielzoekers en vluchtelingen die aanschuiven voor de Dienst Vreemdelingenzaken ’s ochtends getrakteerd op boterhammen met choco. En dat dankzij Denise De Bondt, een Vlaamse onderneemster met een groot hart.

Denise De Bondt heeft het erg druk. Ze runt haar eigen bedrijf rond preventie van arbeidsongevallen en is daarnaast ook voogd van een tiental minderjarige niet-begeleide vluchtelingen. Toch kwam ze vrijdagochtend met de trein naar Brussel, vergezeld van haar man en twee grote pakken met boterhammen om uit te delen aan vluchtelingen. “Ik ga met de jongeren die ik begeleid regelmatig naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en ben vaak gechoqueerd door wat ik zie. Het beeld van die hoogzwangere vrouw die bijna flauw viel van de honger, dat staat op mijn netvlies gegrift.”

Denise moest iets doen, vond ze, maar besefte tegelijk dat ook haar dag slechts 24 uur telt. “Op 1 augustus heb ik ‘Bokes met choco’ opgericht, waarbij ik iedereen uitnodig om net als ik boterhammen uit te delen aan de mensen die aanschuiven bij DVZ. Inmiddels hebben we meer dan 360 leden. Om te vermijden dat iedereen op dezelfde dag komt, werken we met een kalender. Voor deze maand is die al helemaal ingevuld, in september zijn er nog enkele plaatsen.”

De wachtenden nemen de boterhammen die De Bondt en haar man Rudy Jaspers uitdelen gretig in ontvangst. In een mum van tijd zijn de vooraf gesmeerde broden verdeeld. “Het is nooit genoeg”, zegt Denise, die net als de andere leden van de groep de weggeefactie zelf sponsort .

“Nu Rudy erbij is, hebben we tien broden mee, maar als ik alleen kom, dan neem ik er vijf mee. Voor vijf broden betaal je nog geen tien euro, en een pot choco is ook niet duur. We hebben gekozen voor bokes met choco omdat dat wellicht het meest typische ontbijt is in ons land. De suiker in de choco geeft energie die de mensen goed kunnen gebruiken. Kaas kon in principe ook, maar in sommige landen zijn ze niet gewend om dat te eten.”

Met de klas

Inmiddels komen de vrijwilligers van overal. “Je hebt mensen die in de buurt werken en er sowieso moeten zijn, maar ook mensen die speciaal met de trein tot hier komen. Een rolstoelgebruiker liet ons weten dat hij om praktische redenen moet passen, maar wel wou sponsoren. Een leerkracht overlegt binnenkort met de directie om met haar klas naar het DVZ te komen.”

Zacht links

Hoe nobel haar initiatief, het blijft een druppel op een hete plaat. En dat beseft Denise ook. “Dit zal het probleem niet oplossen, maar alle beetjes helpen”, zegt ze. “Omwille van mijn engagement word ik soms weggezet als zacht links, maar heb bij mijn weten nog nooit op links gestemd. (lacht) Met de bokes willen we iets doen voor mensen die hulp nodig hebben en tegelijk de vooroordelen rond vluchtelingen doorprikken. Veel mensen die een uitgesproken mening hebben over hen, komen er nooit mee in contact. Bij ons kan dat. En wie niet alleen durft, gaat op pad met een collega.”

Bokes met choco is niet het enige initiatief dat eten uitdeelt aan de wachtende vluchtelingen. Normaal is het op vrijdag de beurt aan de PVDA gelinkte Vriendschap Zonder Grenzen. Zij delen vaak water, sandwiches, tandpasta en andere spullen uit. “We doen dat al twee jaar elke vrijdag”, zegt Riet Dhont. “Op donderdag maken we met onze equipe twee tot 300 sandwiches klaar. We nemen ook koffie en thee mee, en vruchtensap voor de kinderen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio