Belgische volleymannen starten EK met stuntzege tegen titelverdediger Frankrijk

Belgische volleymannen starten EK met stuntzege tegen titelverdediger Frankrijk

Foto: AFP

De Red Dragons openden hun EK vrijdagavond laat met een klein mirakel. Uittredend Europees kampioen en titelfavoriet Frankrijk werd door een enthousiaste Belgische ploeg met 3-2 geklopt. De Belgen haalden het na een wervelend vertoon verrassend in vijf sets (25-22, 23-25, 25-21, 23-25, 15-12) en namen zelfs een optie op groepswinst en een directe stek in de kwartfinales.

Het was schrikken voor de Fransen, die de Red Dragons voor aardig gevulde tribunes enthousiast uit de startblokken zagen schieten (10-5) en die eerste beurt geen antwoord meer konden bedenken. Van de Voorde blokte het feestje netjes uit.

“Voortdoen!”, gebaarde Vital Heynen. Weglopen lukte niet opnieuw, bijblijven wel. Tot onze zuiderburen halverwege de set dan toch een demarrage vonden en spelverdeler Valkiers bovendien uitviel met een knieblessure. Het gat (17-21) kon net niet meer worden gedicht. Daarna leek het wat makkelijker te gaan voor de Fransen (8-12), maar scoremachine Van den Dries (10 punten in die ene set, tegen 75%) joeg er opnieuw het vuur in en zelfs nog een beetje méér: even later was dat onverhoopte punt zowaar binnen.

Belgische volleymannen starten EK met stuntzege tegen titelverdediger Frankrijk
Foto: Photo News

Het zorgde voor een kleine decompressie (11-17), die door de invallers Lecat en Klinkenberg – de enige Franstaligen binnen de selectie – samen met Van Walle vrolijk werd weggejaagd (20-21). Tot groot jolijt van de Poolse fans, die uiteindelijk toch een vijfde set cadeau kregen en massaal achter de Red Dragons gingen staan. Daarin namen de Belgen met Deroo en Rousseaux meteen het commando (5-2), om dat in een zinderend slot niet meer uit handen te geven. Wie anders dan Bram Van den Dries zorgde ervoor dat even na elven het dak eraf ging in de Spodek Arena?

Zaterdag hoeven de Red Dragons niet aan de bak. Zondag (17u30) spelen ze tegen de bonkige Turken, die Nederland vloerden met 3-1. De winnaar van de reeks gaat rechtstreeks naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen de play-offs.

Sets: 25-22, 23-25, 25-21, 23-25, 15-12

België: Valkiers, Van den Dries, Deroo, Rousseaux, Van de Voorde, Verhees; libero: Stuer en Ribbens. Kwamen in: Van Hirtum, Lecat, D’Hulst, Van Walle, Klinkenberg

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen