ISIS eist aanval op militairen in Brussel op

ISIS eist aanval op militairen in Brussel op
Brussel -

Terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) heeft de aanval op twee militairen, vrijdagavond in Brussel, opgeëist. De dader, een dertiger uit Somalië, werd daarbij doodgeschoten. Eén soldaat raakte lichtgewond.

Vrijdagavond om 20.15 uur patrouilleerden twee militairen op de Emile Jacqmainlaan in het centrum van de hoofdstad, toen plots een man naar hen toesprong. Hij viel de militairen in de rug aan, riep tweemaal Allahu Akbar, haalde een groot mes tevoorschijn en raakte één militair in de kaak. Daarop schoot een van de militairen tweemaal op hem, waarna hij in het ziekenhuis bezweek aan zijn verwondingen.

De aanvaller is van Somalische origine en werd geboren in 1987. Hij kwam in 2004 naar België en kreeg in 2015 de Belgische nationaliteit. Zijn asielaanvraag werd in 2009 geregulariseerd omdat de asielprocedure al langer dan vier jaar aansleepte. In 2015 werd de man vervolgens genaturaliseerd tot Belg, nog via de snel-Belgwet. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. De snel-Belgwet werd eind 2012 afgeschaft, maar de aanvraag tot naturalisatie was begin 2012 ingediend, aldus nog Francken. Het is nog niet duidelijk waarom de man asiel had aangevraagd.

Hij bleek goed geïntegreerd in Brugge en was zelfs graag gezien bij zijn buren, al was hij daar al vier maanden niet meer gesignaleerd.

ISIS

De aanval werd al snel behandeld als een terreurdaad. Het is dan ook geen complete verrassing dat de aanval zaterdagavond werd opgeëist door ISIS. Dat gebeurde via een boodschap op Telegram door het ISIS-propagandakanaal Amaq.

“De dader van de aanval in Brussel is een soldaat van Islamitische Staat”, zegt het communiqué, dat een “veiligheidsbron” citeert.

Volgens diezelfde bron was de aanval een antwoord op de oproep om de landen van de internationale coalitie tegen ISIS te treffen. België maakt deel uit van die coalitie.

LEES OOK: Man die militairen aanviel al vier maanden niet meer in buurt van woning gesignaleerd

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees