Lucht boven Westhoek kleurt bleu-blanc-rouge

Het Guynemermonument werd gerestaureerd en onder grote belangstelling heropend. Foto: ptb

Langemark-Poelkapelle -

La Patrouille de France zal op 11 september de Franse tricolore boven de Westhoek laten verschijnen. Aanleiding daarvoor is de eeuwherdenking van Georges Guynemer, de piloot die in 1917 neerstortte in Poelkapelle.

Op 11 september 1917 verdween de Franse luchtvaartheld Georges Guynemer in mysterieuze omstandigheden met zijn vliegtuig boven het dorpje Poelkapelle. Daar verscheen in de naoorlogse periode ter ere van de piloot een monument, dat bestaat uit een zuil met ooievaar. Die verwijst naar het Escadrille des Cicognes van Guynemer. Een Guynemercomité staat sinds jaar en dag in voor de jaarlijkse herdenking van het drama.

Op 11 september vindt de eeuwherdenking plaats. Dat zullen de bewoners in en rond Poelkapelle geweten hebben. De luchtmacht van Frankrijk én die van België trekken alle registers open met verschillende overvluchten van de Patrouille de France, Mirgages de Cigognes, F-16’s en NH-90 boven het Guynemermonument.

Rozenblaadjes

“Tijdens de plechtigheid worden vanuit een helikopter rozenblaadjes gestrooid en La Patrouille de France zal ons dorp markeren met de tricolore”, zegt Luc Vanbeselaere, voorzitter van het Guynemercomité. “Het luchtruim van de Westhoek zal blauw, wit en rood kleuren.”

Het Guynemermonument werd speciaal voor deze eeuwherdenking gerestaureerd en plechtig heropend, onder ruime belangstelling van de lokale inwoners. Vanaf zondag 10 september, een dag voor de plechtigheid, worden een replica van het vliegtuig van Guynemer én een Fokker DR1 tentoongesteld in de kerk van Poelkapelle. Aan de Wallemolenstraat wordt een statische F-16 geplaatst.

Eerste steen

mIn het najaar opent vlakbij het monument het nieuwe museum over Guynemer en de luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. Familieleden van de Franse piloot leggen er op 11 september de symbolische eerste steen.

Iedereen mag de ceremonie op 11 september gratis bijwonen. Het Guynemerplein en de omgeving worden die dag tussen 10 en 18 uur verkeersvrij gemaakt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio