Alle middelen en technieken werden ingezet om Pakistaanse vluchtelingen te vinden

Politie zoekt urenlang naar illegalen in ademnood in koelwagen

Politie zoekt urenlang naar illegalen in ademnood in koelwagen

Ook een helikopter en speciale toestellen om gsm’s te vinden werden ingezet. Foto: Kms

Tielt / Dentergem / Lichtervelde -

Met man en macht zocht de politie zaterdagnacht naar zeven Pakistaanse vluchtelingen in Tielt en Dentergem. Ze hadden om hulp gebeld omdat ze in een vrachtwagen zaten en geen zuurstof hadden. Zondag werden ze gezond en wel gevonden in Lichtervelde.

De Pakistaanse vluchtelingen belden zaterdag rond 19.30 uur de noodcentrale omdat ze in de problemen waren gekomen. In gebrekkig Engels zeiden ze dat ze in een vrachtwagen zaten en geen zuurstof hadden. Ze spelden ook dat ze zich in Dentergem bevonden. Waarschijnlijk konden ze dat afleiden van de locatie op hun gsm.

De politie startte onmiddellijk een zoekactie waarbij de grote middelen werden ingezet. Omdat hun gsm-signaal werd opgevangen door een mast bij de industriezone in Tielt werd in het Tieltse politiekantoor een commandopost opgericht.

18 kilometer

“Toch was het niet evident om hen zomaar te vinden, want hun gsm-signaal kon tot op een afstand van 18 kilometer invallen op die mast”, zegt commissaris Philip Lavaert van de politiezone Midow. “Uiteindelijk kwamen we tot een zoekgebied dat reikte van de Galgenveldstraat in Tielt tot net voor het centrum van Dentergem.”

Een zestal ploegen van de lokale politiezones gingen beurtelings alle straten af om de in nood verkerende vluchtelingen te vinden. Er werd specifiek gekeken bij bedrijven, waar ook containers en vrachtwagens werden opengedaan. Uit latere informatie bleek dat ze zich wellicht in een koelwagen bevonden.

Helikopter

“We kregen ook steun van twee bijzondere ploegen van de federale politie die peilingen uitvoerden naar de bewuste gsm. Ook een helikopter met warmtecamera gaf bijstand om hen op te sporen. Ten slotte kwam er nog een speurhond van Zeebrugge die in staat is menselijke geuren op te sporen in bijvoorbeeld containers”, verduidelijkt Lavaert.

Veilig aan station

De zoekactie duurde in totaal bijna acht uur, maar leverde geen resultaat op. Rond 3 uur 's morgens werd de opsporing gestopt. Het gsm-toestel van de Pakistanen was plots van de radar verdwenen. “We hebben gezocht tot we bijna zeker waren dat ze niet meer in nood verkeerden”, zegt commissaris Filip Feraux van de politiezone Regio Tielt.

Zondagmorgen werd die denkpiste bevestigd: de politiezone Regio Tielt kreeg melding dat er zich zes illegalen aan het station van Lichtervelde bevonden. De Pakistaanse mannen verkeerden in goede gezondheid en werden ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken. Ze kregen het bevel om ons land te verlaten. Een zevende man is nog altijd spoorloos.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees