Red Dragons doen wat hockeyers niet lukte: Nederland kloppen en juichen

Red Dragons doen wat hockeyers niet lukte: Nederland kloppen en juichen

Foto: BELGA

De Red Dragons (FIVB-15) hebben zich maandag in het Poolse Katowice voor de kwartfinales van het Europees volleybalkampioenschap geplaatst. In hun derde en laatste groepswedstrijd namen ze vlot met 3-0 de maat van Nederland (FIVB-25). Elke set eindigde op 25-21.

België startte met Bram Van den Dries, Sam Deroo, Pieter Verhees, Simon Van de Voorde, Matthias Valkiers, Thomas Rousseaux en libero's Lowie Stuer en Jelle Ribbens. Ruben Van Hirtum, Stijn D'Hulst, Francois Lecat, Arno Van De Velde, Kevin Klinkenberg en Gert Van Walle kwamen in.

Voor de Nederlanders was het de wedstrijd van de laatste kans en onze noorderburen startten dan ook supergemotiveerd. Langs Rauwerdink, Abdel-Aziz en Koelewijn namen ze een voorsprong van vier punten (6-10, 9-13). Toen vonden Verhees en vooral een uitstekende Deroo het welletjes en bij 18-18 kwamen de Dragons langszij. Na nog enkele geslaagde killblocks en Nederlandse foutjes, was de eerste set toch nog voor de Belgen.

Ook in de tweede set kwam Oranje via Andringa en de van spelverdeler tot hoofdaanvaller gereformeerde Abdel-Aziz op een 6-10 voorsprong. Verhees moest met een lichte enkelblessure naar de kant, maar Van de Velde begreep wat zijn taak was en blokte prompt zijn ploeg naar 11-11. Het stimuleerde Rousseaux en Van Walle eveneens tot pittige acties en 15-13. Die voorsprong werd behouden dankzij Van de Velde, Van Walle en Rousseaux.

Omdat de Nederlanders bleven vechten voor het laatste waterkansje, bleef ook de strijd in de derde set evenwichtig, tot Van de Voorde met blocks en opslagen voor 17-14 zorgde. Uiteindelijk legden Van Walle en Van de Voorde de duidelijke zege vast. Van de Voorde en Rousseaux waren met 11 punten de Belgische topscoorders.

Bondscoach Heynen: "Katowice is mijn stad"

Met een rapport van 12 op 17 in officiële matchen kan bondscoach Vital Heynen dus een goed rapport voorleggen. "Tegen Frankrijk en Nederland speelden we goed, tegen Turkije dan weer niet, maar we staan toch maar in de kwartfinales. Beter zo, dan dat we nog een extra-match moeten spelen", verklaarde Heynen. "Katowice is trouwens 'mijn' stad. Ik won er met Duitsland op het WK drie jaar geleden van Rusland en we legden er de basis voor onze bronzen medaille. Nu laten we er Frankrijk achter ons."

"Ik vind het heel positief dat we op een toernooi als dit tonen dat we goed volley kunnen brengen. Wij hebben het in de komende dagen allemaal zelf in handen. Tot hiertoe gaat het goed, maar het kan verkeren. Als je mij vraagt naar de sleutel van ons succes, dan zeg ik: onze wisselspelers. Zowel D'Hulst als later Lecat, vandaag Van de Velde en Van Walle toonden dat ze er wel degelijk bijhoren. Het is dus geen ramp als er eens eentje in een mindere dag zit. Vandaag wonnen we 'clean' tegen Nederland en tegen wie we het in de kwartfinale moeten opnemen, dat laat me voorlopig koud."

Glunderende Van de Velde: "Sfeer is onbeschrijflijk"

Terwijl de Belgische supporters zich luidruchtig afvroegen "waar is dat feestje?", stond een glunderende Arno Van de Velde de pers te woord. Op het pre-olympisch toernooi in Berlijn vorig jaar werd hij nog geïnterviewd als jongste deelnemer van alle ploegen met zijn 20 jaar, maar aan erg veel spelen kwam hij toen nog niet toe. "Maar blijkbaar ben ik dan toch beter geworden, ook bij Roeselare kreeg ik stilaan mijn plaats in de ploeg. In de World League mocht ik verschillende keren bijna een hele match spelen en nu kom ik hier weer op het terrein. Alleen jammer dat het moet gebeuren om de geblesseerde Verhees te vervangen. Maar ik had geen zenuwen toen ik zo plots moest invallen. Ik was er klaar voor en probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven."

"Dat het zo goed ging, geeft natuurlijk vertrouwen voor de toekomst. Ik heb nog voor twee seizoenen bijgetekend bij Roeselare en dan zien we wel. Het is echt wel leuk om dit hier zo mee te maken: de sfeer is onbeschrijflijk. Afwachten hoe het hier verder afloopt, maar die twee dagen rust zullen voor iedereen goed van pas komen."

Aanvoerder Deroo: "Momenten van concentratieverlies bannen"

"Tegen Nederland kenden we een moeilijke start, maar uiteindelijk toonden we karakter", stelde aanvoerder Sam Deroo. "Zij waren natuurlijk wel vermoeid, want een dag eerder hadden ze pas om 23u40 hun wedstrijd tegen Frankrijk beëindigd en dat dan nog nadat ze drie matchballen lieten liggen. Je voelde de tegenstand en het geloof in eigen kunnen afnemen. Maar we komen zelf natuurlijk wel een stap dichter bij ons doel: nog één match zijn we verwijderd van de halve finale. Wie het ook wordt donderdagavond: sowieso zullen we tegen een sterk team staan in de kwartfinales."

"Daarom komt het voor ons goed uit dat we ons nu twee dagen kunnen voorbereiden op die match. We zullen de tegenstander dan tactisch goed bekeken hebben. We zitten in de groep ook met twee geblesseerden (Valkiers en Verhees, nvdr.), voor wie het goed zal zijn dat ze een dagje extra rust voorgeschoteld krijgen. We kunnen het ons niet veroorloven dat we iemand uit de ploeg missen. Ik vind ons niveau wel goed, maar willen we in de halve finale geraken, dan moeten we die momenten van concentratieverlies bannen."

Naar de kwartfinale

Frankrijk (FIVB-9) en Turkije (FIVB-27), die beide met 3-2 verslagen werden door België, spelen maandagavond de tweede wedstrijd in groep D. Als nummers twee en drie in de groep zullen zij in de play-offronde hun plaats in de kwartfinales moeten proberen te bemachtigen. Voor Nederland zit het EK er na drie nederlagen op.

Naast België zijn ook Servië (FIVB-11) en Duitsland (FIVB-10) al zeker van een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales. Maandagavond komt daar zo goed als zeker Rusland (FIVB-4) bij.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen